Néhány napon belül megkaphatja az egészség- és baleset-biztosítási tevékenységre szóló engedélyt az Agrupacion Funeuropa Biztosító a pénzügyi felügyelettől (PSZÁF). Az eddig csak temetési biztosítást kínáló cég még október elején folyamodott az engedélyért -- nyilatkozta Hegymegi Anita ügyvezető igazgató, aki a leendő módozatok részleteiről az engedély kézhezvétele előtt nem kívánt beszámolni.
Az egészség- és baleset-biztosítási tevékenység megkezdése azt követően vált esedékessé, hogy az év során a társaságban addig tulajdonos Funespana S.A. mellett 50 százalékos tulajdonrészt szerzett az egyik legnagyobb spanyol egészségbiztosítónak számító Agrupacion Mútua.
A tulajdonrész-vásárláshoz kapcsolódóan egyúttal 320 millióról 620 millió forintra emelték a társaság alaptőkéjét is. Az új tulajdonos egyúttal részt kapott a Funespana egy-egy temetkezési és kegyeleti szolgáltató cégében is.
A ténylegesen ez év tavaszán indult biztosítótársaság mostanáig 20 ezer szerződést kötött, amelyek révén 80 millió forint díj folyt be -- tudtuk meg. Az egy ügyfélre jutó átlagos biztosítási összeg jelenleg 180 ezer forint. A kárkifizetések összege szeptember végéig mindössze 1,8 millió forintra rúgott. A 2000. évi terv összességében 25 ezer szerződéssel és 100 millió forintnyi díjbevétellel számol.
A hosszú távú elképzelések között szerepel az Agrupacion Funeuropa belépése a felelősség- és vagyonbiztosítási piacra is. Úgy tudni, nem kizárt a start az életbiztosítási ágban sem. Ehhez azonban a jelenlegi biztosítási törvény szerint önálló társaságot kellene alapítani, mintegy 350 millió forintos tőkebefektetéssel. Elképzelhető, hogy a tulajdonosok hamarosan tőkeinjekcióról döntenek a tervek megvalósítására.