A likviditásszűke elérte Európát is. A kontinens legnagyobb high-tech tőzsdéjén, a német Neuer Markton egyre több vállalat kerül szorult helyzetbe. A Financial Times felmérése szerint a Neuer Markton jegyzett 68 cég közül 31-nek támadtak ilyen típusú problémái, amelyek működését is veszélyeztetik.
A jelenség nem érte váratlanul a piacot, hiszen a Nasdaq márciusi megingása óta Amerikában sorra mennek csődbe az úgynevezett dot.com vállalatok. A német tőzsdén jegyzett társaságok helyzete gyakorlatilag semmiben sem különbözik az amerikaiakétól. A meglehetősen alacsony működési cash inflow és a nagy tőkeigényes beruházások révén a cégek többsége likviditási gondokkal küzd. A jelenlegi piaci környezetben azonban szinte lehetetlen forráshoz jutni, sem kockázati tőkealapok nem adnak pénzt, sem pedig új részvények kibocsátásával nem lehet pénzhez jutni.
Ráadásul a cégek többségénél nem is sikerül a készpénzköltést mérsékelni. Az egyik német üzleti magánfőiskola által végzett kutatások szerint a cégek nagyon kis részénél csökkennek a folyó kiadások, miközben legalább 30 százalékuknál inkább nőnek.
A Neuer Markt piaci indexe a márciusi csúcspontjához képest 79 százalékkal áll alacsonyabban, de az év elejétől számítva is 61 százalékos csökkenést produkált. Nem csoda tehát, hogy nem kapkodnak a papírok után. A piaci index tegnap történelmi mélypontra, 3000 alá süllyedt, és a szakemberek nem is számítanak gyors korrekcióra.
A likviditási járvány azonban, úgy látszik, csak az internetes cégeket sújtja. A Neuer Markton jegyzett biotechnikai vállalatok közül mindössze egynek akadtak hasonló gondjai, míg a többiek részvényei is jól teljesítenek. Nem a teljes high-tech szektor van bajban tehát, hanem csak az internetes szegmense.