Az idén először 2000 milliárd dollár fölé emelkedett a bankok által globális szinten nyújtott hitelek összege -- tette közzé a Thomson Financial Securities Data. Az első helyért folytatott versenyben ezúttal a Bank of America kerekedett felül, megelőzve a tavalyi győztes Chase Manhattant.
A Bank of America 2000-ben 277,2 milliárd dollár összértékű hitelt szervezett meg, amely a piac 13,7 százalékát mondhatja magáénak. A rivális Chase ezúttal 227,3 milliárd dollárral büszkélkedhet.
Geográfiai szempontból a legnagyobb hitelexpanzió Európában következett be, míg szektorok szerint nézve a távközlési piacon. Az öreg kontinensen 28 százalékkal több hitelt helyeztek ki a bankok az idén, ami összesen 667,8 milliárd dollárt tett ki. Ebből az összegből minden harmadik dollár egy telefon-, média- vagy számítástechnikai cégnél landolt.
A hitelfelvevők oldalán a Vodafone mobilszolgáltató cég futott be az első helyre. Ezt a pozíciót elsősorban a német Mannesmann megvásárlására felvett 27 milliárd dolláros hitelének köszönheti.
Európában a Barclays volt a legaktívabb hitelező, a piac 10 százalékának a hiteligényeit fedezte. A második helyen a Deutsche Bankot megelőzve a Citigroup végzett.
Az óriási hitelállományok láttán az utóbbi időben egyre több aggodalmaskodó hangot lehet hallani a piacon és a szabályozók körében. A Bank of England számításai szerint 2001-ben a telekomszektorban 250 milliárd dollárnyi visszafizetése válik esedékessé. Egyedül Amerikában 38 százalékkal emelkedett a problémás hitelek állománya. Mindezek ellenére egyelőre úgy tűnik, hogy nem enyhült az ügyfelekért folyó harc a bankszektorban.