Legalább két évig nem fizet osztalékot a Prímagáz -- derült ki tegnap a cég rendkívüli közgyűlésén. A korábbi években a egyik legmagasabb osztalékfizetési rátájával büszkélkedő társaság így utolsó vonzerejét is elvesztette, ami viszont nem meglepő az utóbbi időben -- nem kis részben önhibáján kívül -- mutatott teljesítményének fényében.
Ahogy azt a társaság már korábban bejelentette, Szemmelveisz Zoltán vezérigazgató tegnap közös megegyezéssel távozott a Prímagáztól. A közgyűlésen Jankovich József elnök elmondta, hogy az igazgatóságban vita alakult ki arról, miként lehetne a dollár szárnyalása és az égbe szállt világpiaci gázárak miatt az első kilenc hónapban közel kétmilliárdos veszteséget elszenvedő társaság helyzetén javítani. Szemmelveisz vélhetően jelentősen eltérő véleményt képviselt a Prímagáz fő tulajdonosa által delegált többi igazgatósági taghoz képest, s ez vezethetett a közös megegyezéssel történő távozásához.
Jankovich szerint a költségcsökkentés mellett az áremelés és az új piacok keresése jelenthet megoldást a Prímagáznak. Korábban, Szemmelveisz irányítása alatt, már komoly költségcsökkentő intézkedések történtek, az árakat viszont a magyar fizetőképes kereslet határa, a mesterségesen alacsonyan tartott földgázárak és a komoly konkurenciaharc miatt nem lehetett jelentős mértékben emelni. Nagy kérdés tehát, hogy az elnök által egyedüli új elemként felvetett új piacok keresése mit jelenthet a PB-gáz szűkülő piacán tevékenykedő társaság számára.
A közgyűlés Oláh Tamást, a cég új vezérigazgatóját beválasztotta az igazgatóságba. Az új vezér várhatóan két hónap alatt dolgozza ki és teszi le az igazgatóság asztalára a cég új stratégiáját. A közgyűlésen sem az esetleges tőzsdei kivezetéssel, sem a budaörsi volt töltőüzem ingatlanának eladásával kapcsolatban nem derült ki új információ.