A Graboplast Rt. értékesítette a 700 millió forintos törzstőkéjű Uniontext Textilipari Kft. 74,9 százalékát az Albertfalvai Cérnázó Kft.-nek -- jelentették be tegnap. Az üzletrész eladásáról már júliusban előszerződést kötött a két társaság, a végleges szerződést viszont csak december elején írták alá.
A tranzakció lezárását az tette lehetővé, hogy a cégbíróság bejegyezte az Uniontext korábban bejelentett átszervezésével keletkező új társaságokat. Az Uniontextről ugyanis leválasztották az ingatlanvagyont, melyet a 180 millió forintos törzstőkéjű Sopland Kft. kapott. A Sopland teljes egészében a Graboplast ingatlanvagyonának egy részét kezelő Sop-Ing Kft.-hez tartozik. A tervek szerint a Graboplast összes ingatlanvagyona egy közös leányvállalathoz kerül 2001-ig.
Az Uniontextnek a Soplandhoz került ingatlanáért az albertfalvaiak bérleti díjat fizetnek majd. A cérnázógyár a szerződés megkötését követően kétéves opciót kapott az Uniontext maradék 25 százalékának megvásárlására is.
Az elsősorban burkolóanyagok gyártásával foglalkozó Graboplast a cégnél folyó profiltisztítás keretében vált meg a lakásbelső-díszítő elemeket gyártó Uniontexttől. A cég a Graboplast-csoport tavalyi 15 milliárd forintos árbevételének mintegy 20 százalékát adta, s az utóbbi időben dinamikusan bővült a forgalma.