Csak a szokatlanul enyhe időjárásnak köszönhető, hogy mára nem alakult ki válság az alacsony európai gázolajkészletek miatt -- számolnak be a Reuters által idézett kereskedők. Elmaradt ugyanis a szokásos nyári készletezés, így nyersanyag híján a finomítók is kisebb kapacitással dolgoztak. A tél közeledtével megindult beszerzések szeptemberben tízéves csúcsra, tonnánként 350 dollárra emelték a londoni (IPE) gázolajárakat, amelyeket azóta is csak az enyhe időjárás tartott féken, illetve engedett alacsonyabbra (a múlt péntekre 238 dollárra). Az Eurostock adatai szerint valamelyest emelkedtek a készletek is, bár még mindig jócskán elmaradnak az egy évvel korábbitól.
A készletek igazi próbája azonban a napokban beköszöntő tél lesz.
Azonban ekkor sem kell gázolajválságtól tartani -- válaszoltak lapunknak olajipari körökből --, mert a szokásosnál kisebb készletek dacára már éppen elégséges mennyiségű gázolajat halmoztak fel Európában, s nincs gond, ahogyan Magyarországon sem. A helyzet egyébként leginkább Németországban volt kényes, ahol szinte kizárólag olajjal fűtenek, de már ott is túl vannak a nagy "beszerzési rohamon". Relatíve azonban továbbra is gázolajhiány van Európában, amit jól jelez a termék felértékelődése: többe kerül, mint a benzin. Közép-Európában még az is rontotta a helyzetet, hogy néhány finomító műszaki okok miatt egy időben kényszerült leállni.
Kajári Gyula, a Moltrade-Mineralimpex vezérigazgatója viszont a nyersolajpiac fokozott érzékenységére hívta fel lapunk figyelmét. Mint emlékeztetett, a fő termelők már egy ideje kapacitásaik felső határán termelnek. Ez azt jelenti, hogy bármely kis piaci változás, enyhe kereslettöbblet miatt is jelentősen megugorhatnak az árak.