Történetének ötödik legnagyobb mértékű emelkedését érte el pénteken a Nasdaq Composite indexe, ettől függetlenül bizonyosra vehető, hogy alapítása óta nem zárt olyan rossz évet a piac, mint amilyen az idei eredménye lesz. A Nasdaqon még így is 38 százalékkal zuhantak az árak az év eleje óta, miközben a Dow Jones ipari átlagindex vesztesége 10 százalék alatt maradt. A tengerentúlon tegnap is volt kereskedés, az árak csak kismértékben változtak: a Nasdaq kissé lefelé konyult, az S&P-t a gyógyszergyárak felfelé húzták.
A Wall Streeten ma a legtöbben azt találgatják, hogy mikor kerülhet sor az első kamatcsökkentésre. A múlt héten többször felmerült, hogy a Fed akár már a nyíltpiaci bizottság következő, január 30-i ülése előtt rendkívüli lépésként bejelent egy 25 bázispontos kamatmérséklést, ennek esélye azonban a szakértők szerint a tőzsdék megnyugvásával minimálisra csökkent. Ma már inkább az a vita tárgya, hogy január végén negyed-, vagy félszázalékos lesz a csökkentés. Elemzők szerint áprilisig további kamatvágásokra is számítani lehet.
Az elemzők azzal kapcsolatban is megosztottak, hogy jövőre mely iparágak részvényeit érdemes vásárolni, abban viszont egység mutatkozik, hogy jelentős emelkedésre számítanak az amerikai tőzsdéken 2001-ben. A CNNfn üzleti hírtelevízió szerint a legnevesebb befektetési bankok vezető elemzői 25-40 százalék körüli erősödést várnak az S&P 500-as indextől, közülük néhányan azonban a technológiai szektorba való visszatérést, mások a hagyományos iparágakat preferálják.
Japánban nem ünneplik a karácsonyt, így hétfőn és kedden is rendes kereskedés folyt. A kilátások itt újra igen kedvezőtlennek tűnnek, a legfrissebb makroadatok alapján -- csökkent a háztartások fogyasztása és nőtt a munkanélküliség -- van esély arra, hogy újra recesszióba süllyedjen a gazdaság. A jen árfolyama ennek nyomán ismét gyengült, a dollárral szemben 16, az euró ellenében 10 hónapos mélypontot ért el.
Az európai pénz a dollárral szemben 5 havi csúcsára ért fel, 93 cent felett is kereskedtek vele. A japán nem a makromutatókat, hanem a Nasdaqot figyelte, és másfél éve nem látott emelkedést ért el karácsony első napján. Tegnap kissé feljebb kúszva, 14 ezer pont fölé került.
A pénteki budapesti tőzsdezárás óta történt hatások kiegyenlítettnek látszanak, így nem várható nagyobb árelmozdulás a mai nap elején. A Matáv tegnap New Yorkban a budapesti záróárnál kissé alacsonyabb szinten forgott, ez azonban nem szokta befolyásolni a papír itthoni piacát. A két ünnep között a Wall Streeten és a magyar piacon is enyhe emelkedésre számítanak a szakértők.