Az euró jegyzése négy hónapos csúcsot ért el a dollár ellenében a nemzetközi devizapiacokon. A harmadik negyedéves amerikai GDP-adat mélyrepülésbe küldte a részvénypiacot és ezáltal a dollárt is.
A világ legnagyobb gazdasága a várakozásoknál is kisebb mértékben, az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,2 százalékkal bővült az idei harmadik negyedben. Az amerikai gazdasági növekedés már négy éve nem volt ilyen lassú. A piacon elterjedt az a felfogás, amely szerint az gazdaságának növekedési üteme már a jövő év elején maga mögé utasíthatja az amerikait.
Ráadásul az európai makrogazdasági hírek is a kialakulóban lévő devizapiaci trendet erősítik. Franciaországban a fogyasztás a vártnál kétszer gyorsabban nőtt novemberben. A német ipari termelés csak 0,2 százalékkal mérséklődött októberben, szemben az elemzők által prognosztizált 0,3 százalékkal. Az öt keleti tagállamban a termelés az eredeti 2,2 helyett 3,9 százalékkal bővült.
A negatív meglepetést okozó hírekre azonnal reagáltak a befektetők. A Nasdaq szerdán 7,5 százalékot veszített értékéből, ami a dollárra is rányomta bélyegét, hiszen a zöldhasú árfolyamát ez idáig elsősorban az amerikai értékpapírok iránti kereslet hajotta felfelé. Szakértők szerint az euró erősödése tartós trenddé is válhat, az előrejelzések legalábbis ezt mutatják.
A legfrissebb prognózisok szerint az amerikai gazdaság 2001-ben csak 3,5 százalékkal növekedik majd, miközben az eurózóna expanzióját az OECD 3,1 százalékra becsüli, ami magasabb a korábbi jóslatoknál.