Az adatok átvezetése után a pénteki párhuzamos üzemet követően hétfőtől már kizárólag az új derivatív elszámolási rendszer üzemel a Keler Rt.-nél -- tájékoztatott Horváth Gergely vezérigazgató. A december elsejei párhuzamos üzem után a hét végén az összes, a régi rendszerben nyilvántartott adat átkerült az új elszámolási rendszerbe, így teljes intenzitással bonyolódhatnak le az ügyletek -- ha a partnerek is készek erre.
Horváth Gergely szerint az indulást az eredetileg tervezetthez képest épp azért halasztották el két héttel, mert az a számítástechnikai cég, amely a partnerek legtöbbjének back-office rendszerét szállította, további időt kért az összekötött rendszer tesztelésére.
Az új elszámolási rendben a Keler csak pozíciókat tart nyilván, az összes nyitott és lezárt állomány feltüntetésével. A konkrét üzletek feltételeit ugyan archiválják, ám ezekről a jövőben csak külön pénz ellenében adnak kimutatást. Azon partnercégek, akik belső rendszereikkel nem készültek fel az új elszámolási rendre, könnyen bajba kerülhetnek.
Kisebb gondot jelent ugyanakkor, hogy a felügyelet csak november 29-én hagyta jóvá az új elszámolási rendszerhez kapcsolódó szabályzat módosításait. Így azok az árutőzsdei tagok, akiknek nincs közvetlen számítógépes kapcsolatuk a Kelerhez a KID-en keresztül, csak a hét elején kapják meg a végleges módozatot.