Az utóbbi öt hónapban több mint 10 százalékot erősödött az euró a nemzetközi devizapiacokon a dollárral szemben. A piaci szereplők egyre nagyobb része veszi biztosra, hogy a jelenleg 93 cent körül mozgó közös valuta jegyzése néhány hónapon belül elérheti a paritást a zöldhasúval szemben. Mivel a forint az euróhoz van kötve, így a dollár gyengülése több magyar tőzsdei cég teljesítményét is befolyásolhatja.
A gépipari társaságok helyzete romolhat az euró erősödése nyomán, hiszen költségeik főként forintban merülnek fel, bevételeik nagy részét viszont dollárban számolják el -- mondta Schenk Tamás, a Concorde Értékpapír elemzője. A NABI ugyanakkor kivételt jelenthet, hiszen a cég dollárban készíti el pénzügyi kimutatásait, így a forintban nyilvántartott eszközein az átszámoláskor árfolyamnyereség mutatkozik a gyengébb dollár miatt -- tette hozzá.
Elvileg rosszul járnának a dollár gyengülésével a gyógyszeripari cégek is, hiszen náluk is a bevételek nagyobb része amerikai valutában képződik. Valójában azonban rövid távon lényegében semleges az árfolyamváltozás hatása, hiszen a Richter és az Egis is fedezeti ügyletekkel védekezik -- mutatott rá Tordai Péter, az IE-New York Broker elemzője.
A helyzet egyértelmű nyerteseinek tekinthetők a jelentős dollárhitel-állománnyal bíró társaságok. Közülük is kiemelkedik a Mol, hiszen a társaságnak az adósságon mutatkozó potenciális árfolyamnyereség mellett további pozitívumot jelent, hogy olcsóbbá válik az olaj beszerzése -- nem csak a süllyedő olajárnak köszönhetően, hanem a dollárelszámolás miatt is.
Tordai Péter szerint a nyertesek közé sorolható a BorsodChem is, mivel a vegyipari cég a tavaly aláírt 100 millió eurós keretösszegű hitelt dollárban hívta le. Ezen ugyan a harmadik negyedévben jelentős árfolyamveszteség mutatkozott, de az euró erősödésével megfordulni látszik a helyzet. A TVK elsősorban abból profitálhat, hogy fő alapanyagát, a vegyipari benzint szintén a most gyengülésnek induló dollárban számolják el.
A Matáv elvileg kevéssé van kitéve a dollár-euró árfolyamváltozásnak, mivel a cégnek elsősorban euróhitelei vannak. A devizapiaci mozgások nem befolyásolhatják a macedón Mak-Tel vételárát sem, ugyanis ezt szintén euróban állapították meg. Más a helyzet viszont a Westel 49 százalékára vonatkozó opcióval, ugyanis a kötési árfolyamot dollárban kötötték ki, vagyis a Matáv sokat nyerhet, ha folyatódik a zöldhasú gyengülése -- mondta Schenk Tamás.
A korábban jelentős devizapiaci kitettséggel bíró Zalakerámia időközben mentesült a dollár ingadozásának hatásai alól, hiszen hiteleit euróra konvertálták. A Danubius hitelállományának nagy része szintén euróból -- illetve márkából -- áll, a dollárhitelek összege a harmadik negyedév végén mindössze 6,6 millió volt.