Könnyen lehet, hogy a Westelben a vártnál tovább marad tulajdonos a Deutsche Telekom -- véli a Merrill Lynch. Mint ismert, a Matáv vételi opcióval bír a németek kezében lévő 49 százalékos Westel-pakettre, ám a Merrill szerint elképzelhető, hogy a Deutsche megtartja csomagjának egy részét, mivel a külföldi tulajdonos kiszállásával a Westel elveszítené 2003-ig érvényes 60 százalékos társasági adókedvezményét.
Pölöskei Pálné, a Pénzügyminisztérium társasági adófőosztályának vezetője megerősítette: amennyiben a külföldi részarány 30 százalék alá csökken, a társaság automatikusan elveszti a kedvezményt, melynek következtében a Westel jelenleg 7,2 százalékos adót fizet
A Merrill vélekedését támasztja alá a Matáv 1999-es éves jelentése is, amely szerint a társasági adókedvezményre jogosító feltételek a jövőben is fennmaradnak. A távközlési társaság tájékoztatása szerint a Matávnál tisztában vannak azzal, hogy az opció lehívása esetén elvesztik az adókedvezményt.
Az elemzők meglehetősen megosztottak azzal kapcsolatban, hogy melyik megoldást választja majd a Matáv. Varga Viktor, a Cashline elemzője szerint az adókedvezménytől történő elesés reális veszélyt jelent azt követően, hogy nyár óta a szektor cégeihez hasonlóan folyamatosan csökken a Westel piac által becsült értéke. A 885 millió dolláros opciós vételár igen kedvezőnek tűnt a szerződés kihirdetése idején, hiszen akkoriban több elemző 4 milliárd dollárnál is többre taksálta a cég értékét. Mára ennek töredékére, a vételár szintjére esett a cég értékelése. Így viszont az opció lehívása esetén 2001--2002-ben kieső, az elemző által 10-14 milliárd forintra taksált adókedvezmény összege is elgondolkodtathatja a Matávot.
A Deutsche Telekom tulajdonosként történő bennmaradása azonban azzal járna, hogy a Westel osztalékán osztoznia kellene a német céggel. Ez persze elkerülhető lenne, ha a társaság az elkövetkező két évben nem fizetne osztalékot -- ám ezt Varga Viktor nem tartja valószínűnek.
Czakó Gáspár, a Takarékbróker elemzője szerint a DT bennmaradása a Westelben ugyanakkor hasznot is hozhat a társaságnak. Az elemző szerint ugyanis a hagyományos telefóniában rejlő lehetőségek beszűkülése miatt küszöbönáll a Matáv hitelbesorolásának rontása. Ebben a helyzetben a cégcsoport számára szükséges hiteleket a sokkal nagyobb fejlődési potenciállal rendelkező Westel vehetné fel. A kamatpajzsszerepet még hangsúlyosabban tudná eljátszani a társaság, azaz még olcsóbb hiteleket kaphatna, amennyiben a tulajdonosi körben továbbra is szerepelne a Deutsche Telekom.
A Takarékbróker elemzője ugyanakkor úgy véli, sokkal prózaibb ok fog dönteni az opcióról. Czakó Gáspár szerint ez az lesz, hogy az UMTS-tender miatt jelentősen meggyengült cashpozícióval bíró Deutsche Telekom számára égetően fontossá vált a bevételnövelés. A Matáv többségi tulajdonosaként nem lesz nehéz rábírnia a kezdeményező oldalon álló magyar társaságot, hogy hívja le az opciót.
Ehhez a Matávnak hitelfelvételre lesz szüksége, amellyel kapcsolatban mind többen felvetik annak lehetőségét, hogy a Mak-Tel-ügylethez hasonlóan esetleg piacinál olcsóbb hitelhez juthatna fő tulajdonosától. Czakó Gáspár azonban ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy a Mak-Tel-kölcsön csak átmeneti jellegű, a Matáv maximum fél év alatt visszafizeti majd ezt az összeget. Piaci szakértők szerint a németek a továbbiakban nem fogják közvetlenül hitelezni a magyar társaságot.