Január 15-ére hirdette meg közgyűlését a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), amelyen az ABN Amro Bank beolvasztásáról döntenek -- tudatta a társaság a Magyar Tőkepiacban. Az ABN Amro közlése szerint ugyanezen a napon tartják ők is közgyűlésüket.
A K&H-napirend szerint döntenek többek közt a hitelbankra, az ABN Amróra, illetve a jogutód -- szintén K&H elnevezésű -- társaságra vonatkozó vagyon-, mérleg- és vagyonleltár-tervezetek fordulónapjáról, igazgatósági tagok cseréjéről, illetve az ABN Amróba való igazgatósági tagok választásának jóváhagyásáról.
Mint ismert, az új K&H-ban a belga KBC és részvényestársai 60 százalékos, a holland ABN Amro-csoport pedig 40 százalékos tulajdonos lesz. Piaci pletykák szerint a leendő hitelintézet elnökeként szóba került Surányi Györgynek, a jegybank jelenlegi elnökének a neve is. A hírt egyelőre nem erősítették meg lapunknak.
A K&H időközben bankbiztosításokkal is erősít -- adta hírül a bank és az Argosz Biztosító közös közleményében. Az Argosz mától minden K&H-fiókban hitelfedezeti lakásbiztosítást kínál a bank saját, illetve állami támogatásos lakáshitelei mellé. A rendszer előnye, hogy az ügyfelek ezentúl egy helyen találhatják meg a lakáshitel felvételéhez szükséges banki és biztosítási szolgáltatásokat. A biztosítás helyszíni szemle nélkül köthető, betöréses lopásra, rablásra, felelősségi és elemi károkra is kiterjed.
Mint ismert, az Argosz 95,4 százalékos tulajdonosa szintén a belga KBC-csoport (a maradék 4,6 százalékon brit, holland, német, ír és magyar részvényesek osztoznak). Érdekesség, hogy a KBC egy az élet ággal foglalkozó másik cég, a K&H Életbiztosító tulajdonosa is itthon.
A döntően vagyonbiztosítással foglalkozó Argosz közlése szerint díjbevételük az idén elérheti a 6,5 milliárd forintot, ami 30 százalékos bővülés egy év alatt. A nem élet piacon így 3,5 százalékosra nőhet a díj szerinti részesedésük.
A közeljövő tervei közt szerepel, hogy az Argosz országos hálózatában értékesíti a K&H Bank és az életbiztosító módozatait, és további biztosítási termékeket fejleszt ki banki értékesítésre.