Az ECB tegnap első ízben hozta nyilvánosságra azokat a belső előrejelzéseit, melyek a kamatváltoztatásokkal kapcsolatos döntéseknél is nagy súllyal esnek a latba. A frankfurti bankárok arra számítanak, hogy az infláció az eurózónában jövőre 1,8 és 2,8 százalék között lesz, a gazdasági növekedés üteme pedig 2,6 és 3,6 százalék között várható.
Az elemzők szerint az ECB annyira széles tartományokat adott meg, hogy a piacra került információval a befektetők nem igazán tudnak mit kezdeni. Többek szerint az ECB ezt pont azért tette, mert mindenáron el akarta kerülni, hogy megmozdítsa a piacokat az előrejelzéseivel.
Annyit mindenesetre a piaci szereplők többsége leszűrt a számokból, hogy még egy jó ideig változatlan kamatszintre lehet számítani az euróövezetben. A jövő időre várt inflációs sáv nagy része ugyanis az ECB által elfogadható maximum, a 2 százalék fölé esik, így a központi bankárok valószínűleg kevéssé hajlanak majd a kamatok csökkentésére.
A nyilvánosságra került előrejelzések szerint 2002-ben az infláció üteme 1,3 és 2,5 százalék között lehet majd. A mérséklődést az ECB szakértői elsősorban az olajár várható további csökkenésére alapozzák. A GDP-növekedés 2002-ben 2,5 és 3,5 százalék között alakul majd.
Az ECB kritikusai emlékeztetnek arra, hogy az előrejelzések stabil kamatlábak és valutaárfolyamok feltételezésével készülnek, vagyis a piaci helyzet erőteljes változása teljesen elavulttá teheti azokat. Erre egyébként Wim Duisenberg ECB-elnök is felhívta még korábban a figyelmet, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kamatdöntéseknél ezeken a számokon kívül még számos egyéb tényezőt vesznek figyelembe.