Nagyban korlátozottak a lehetőségei és elhanyagolhatóak a stratégiai előnyei a BorsodChem és a Szibur potenciális együttműködésének -- állapította meg a Chem Systems független tanácsadó cég elemzése. A tanulmányban a BorsodChem felkérésére a Szibur azon együttműködési javaslatait vizsgálták meg a szakértők, amelyet a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó orosz cég a november 24-i rendkívüli közgyűlésen ismertetett.
A nyersanyagok (metanol, aromás szénhidrogének) szállítása terén a BorsodChem csak kis költségmegtakarítást realizálhat, amennyiben a Szibur csökkenti profitelvárásait. A magyar cég termékeinek oroszországi értékesítési lehetőségei pedig korlátozottak, hiszen az orosz piac túl kicsi. Kovács F. László, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója egy tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: továbbra is tárgyalnak a Sziburral kereskedelmi megállapodásokról, mivel az orosz cég képes nem stratégiai jellegű, de fontos alapanyagokat kínálni.
A magyar cég eközben etilén és vinilklorid-monomer (VCM) vásárlásáról tárgyal a Lukoil és az ukrán Oriana vegyes vállalatával. Varga Béla, a BorsodChem beszerzési és beruházási igazgatója megerősítette, hogy a cég jövőre 50 ezer tonna VCM iránt jelezte igényét.
A BorsodChem igazgatósága pályára állította az MDI-kapacitások évi 60 ezer tonnás fejlesztési projektjét is. A beruházásra vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmány már az illetékes hatóságok asztalán van. A tervek szerint 2004-ben a cég izocianát-termelése eléri a 200 ezer tonnát (ennek mintegy kétharmadát MDI, egyharmadát pedig TDI tenné ki).
A beruházás finanszírozása nem jelenthet problémát a cégnél lévő 15 százalékos TVK-pakett eladása esetén. Kovács F. László szerint ebből mintegy 20 milliárd forintos bevételt várnak, s ennek köszönhetően a cég eladósodottsági szintje a felére csökkenthető. A TDI-beruházással kapcsolatosan jövőre felmerülő költségeket a BorsodChem saját cash-flowból lenne képes finanszírozni.
Az idei év végére mind az árbevétel, mind a nyereség tekintetében rekord várható a BorsodChemnél -- mondta az elnök-vezérigazgató. Terveik szerint a profit 2001-ben sem lesz alacsonyabb az ideinél, bár a termékáraknál némi csökkenés valószínűsíthető.