Folytatja eddigi stratégiai irányvonalát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 2001-es évben a tervek szerint nő a nettó finanszírozási, de ugyanakkor -- a kevesebb törlesztés miatt -- csökken majd a bruttó finanszírozási igény. Az idén várhatóan a GDP 3 százalékát teszi ki a költségvetés nettó finanszírozási igénye, szemben a jövő évre tervezett 3,3 százalékkal.
Az államadósságnak a GDP százalékában mért aránya tovább csökken, az év végére 55,4 százalékra mérséklődik. A nettó forintpiaci kibocsátást jövőre 552 milliárdra tervezik, ami 17 százalékkal meghaladja ugyan az idei évet, de jelentősen elmarad az 1999-estől.
Az ÁKK a jövőben is arra törekszik, hogy minden adósságot az eredeti pénznemben újítson meg. Cél továbbá a forintfinanszírozás súlyának további növelése, és azon belül is a fix kamatozású konstrukciók arányának emelése.
A forintadósság szerkezetén még mindig akad javítanivaló, amit az ÁKK -- lehetőségei szerint -- végre is kíván hajtani. Meglehetősen rövid, 1,6 év a forint-adósságállomány átlagos hátralévő futamideje, míg a devizaadósságé 4,5 év.
A hazai adósságpiac vonzóbbá tétele érdekében az ÁKK igyekszik a futamidő növelését elérni, nagyobb részarányt biztosítani az ötéves vagy hosszabb futamidejű papíroknak. 2001-ben mindössze 5 új kötvényt bocsátanak ki, a sorozatszám csökkentésével egyidejűleg növelik a sorozatnagyságot.