Leonyid Kucsma ukrán és Aleksander Kwasniewski lengyel elnök az Európába irányuló kőolaj- és gázszállításokról tárgyalt Odesszában, megtekintve a Fekete-tenger partján lévő Juzsnéban épülő Pivdennij kőolajterminált és az ugyancsak kivitelezési szakaszban tartó Odessza--Brodi--Gdansk kőolajvezetéket.
Aleksander Kwasniewski szerint Európa új utakat keres az energiahordozók szállításához, amelyekből -- jelentette az MTI -- Ukrajnát sem szabad kizárni. Lengyelország a gyakorlatban is részt venne a juzsnei terminál építésében, mivel az fontos pótlólagos beszerzési és tranzitlehetőséget nyújt számára a meglévő útvonalak mellett.
A lengyel elnök közölte, hogy országa kész Varsóban értekezletet szervezni az Európai Unió, Lengyelország, Oroszország, Ukrajna és Szlovákia részvételével, amelyen a földgáz- és kőolajszállításokkal kapcsolatos kérdéseket vitatnák meg. Emellett nemzetközi szállítási konzorcium létrehozását szorgalmazta az épülő Odessza--Brodi--Gdansk olajvezeték hasznosítására. A Balti- és a Fekete-tengert összekötő vezetéken elsősorban a Kaszpi-tengeri és a kazahsztáni nyersolajat továbbítanák Nyugat-Európa felé.
Az Ukrajnát elkerülő új gázvezeték terve kapcsán Leonyid Kucsma kifejtette: nincsen nézetkülönbség Ukrajna és Oroszország, illetve az európai országok között a pótlólagos európai gázszállítások szükségességéről, feltéve, hogy kihasználják az Ukrajnán keresztül haladó vezetékek kapacitásait is.
Ismeretes, hogy az orosz Gazprom, a német Ruhrgas és Wintershall, a francia Gaz de France és az ENI-hez tartozó olasz SNAM október 18-án Moszkvában memorandumot írt alá a fehérorosz, lengyel és szlovák területen át -- azaz Ukrajna megkerülésével -- haladó új gázvezeték építéséről. Ezt hamar követte az orosz és a francia gázóriás 2 milliárd dolláros megállapodása.