A három tagot számláló Alpok alapcsalád több mint két éve nem jelentkezett új termékkel. Az Alpok Pénzpiaci Alap létrehozása a bank befektetési üzletágának erősítését jelzi -- mondta Durucz György, az Erste Bank Alapkezelő portfóliómenedzsere. A termék befektetési jegyeit a 2000. december 21-ével kezdődő három munkanapon lehet jegyezni, a 100 millió darab egyforintos névértékű értékpapír lejegyzésére az Erste Bank Befektetési Rt. garanciát vállalt, így az alap indítása biztosra vehető.
A portfólióját rövid, átlagos hátralévő futamidejű eszközökből feltöltő alap befektetési jegyeit kezdetben csak a brókercégnél fogják forgalmazni, a bank fiókhálózatát a jövő év elején vonják be a disztribúciós körbe. A konstrukciót a rövid vagy bizonytalan ideig rendelkezésre álló tőke elhelyezésére ajánlják, így a befektetőket sem váltáskor, sem visszaváltáskor nem terheli jutalék. Az alapkezelő díja az éves átlagos nettó eszközérték 2 százaléka lesz, a letétkezelő ABN Amro Bank Rt. díja 0,07 százalék.
A pénzpiaci alap megjelenésével némileg módosul az Alpok Állampapír Alap befektetési stratégiája is. Az eszközök durationját (átlagos hátralevő futamidejét) növelik, így egyértelműen kötvényalapként funkcionálva magasabb kockázati szintet képvisel majd a hamarosan induló új alaphoz képest. Az alapkezelő a jövő év elején nemzetközi részvényekbe fektető konstrukciót is létre kíván hozni.
Az Alpok alapcsalád három tagjának jelenleg 5,3 milliárd forint az összesített nettó eszközértéke. A legnagyobb, 2,6 milliárd forintos mérettel a vegyes típusba tartozó Alpok Tradíció rendelkezik.