A NABI tegnap közleményben értesítette befektetőit, hogy a cég a New York-i szövetségi bíróságon keresetet nyújtott be a TPI Composites Inc. ellen. A TPI a NABI számára fejlesztette ki az úgynevezett SCRIMP-eljárással készülő, üvegszál-erősítésű műanyag szerkezetet, amely a CompoBus alapjául szolgál.
A két cég között még 1998 májusában keletkezett szerződéses viszony. Akkor a felek abban állapodtak meg, hogy a TPI mindaddig szállítja a NABI-nak a kompozitkarosszériákat, amíg a buszgyártó nem képes azt olcsóbban előállítani. Amennyiben ugyanis a NABI be tudja bizonyítani, hogy képes alacsonyabb költségekkel kompozitkarosszériát gyártani, akkor a TPI köteles a technológiát és a know-how-t a NABI rendelkezésére bocsátani. Így a továbbiakban csak a royalty illetné meg a TPI-t.
A TPI a NABI szerint szerződésszegést követett el, de hogy ez pontosan miben áll, azt egyelőre nem lehet tudni. Az illetékesek a titoktartásra hivatkozva nem nyilatkoznak az ügyben. Annyi azonban bizonyos, hogy a TPI tulajdonosi struktúrája megváltozott, és az új tulajdonos, egy kockázati tőkealap, vélhetően a társaságra nézve kedvezőtlennek tartja a két éve kötött szerződést.
Szakértők szerint a megállapodás valóban nem túl kedvező a TPI szempontjából, hiszen a cég a licenc és a know-how átadása után royalty címén hozzávetőlegesen mindössze 2000 dollárt kapna minden eladott buszért. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy egyoldalúan módosítani lehet a szerződést.
Érsek Ákos, a NABI befektetői kapcsolatokért felelős munkatársa lapunk kérdésére elmondta, hogy egyelőre nincsenek veszélyben a CompoBus-rendelések. Véleménye szerint emiatt egyik megrendelő sem áll el vételi szándékától, és az új ügyfeleket sem riasztja majd el.
Az első CompoBusokat pedig csak 2002 nyarán kell leszállítania a NABI-nak, tehát a mostani jogvita nem jelent automatikusan elmaradást a teljesítésben. A késedelmek elkerülése érdekében egyébként a társaság várhatóan sürgető kérelmet nyújt be a bíróságra, tekintettel a fennálló helyzetre.