A gabonakereskedelemmel foglalkozó, árutőzsdei tag Agrograin Kereskedelmi Rt.-nek mintegy egymilliárd forintos kára származik abból, hogy a Békés megyei gazdák nem teljesítették kukoricaszállításra kötött szerződéseiket -- közölte Vermes András, a társaság elnök-vezérigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. Az Agrograin kára exportszállítások lemondásából és késve befolyó exportárbevételen keletkező árfolyamveszteségből adódik.
A vállalat többségi tulajdonában álló Békési Gabona Rt. az idén tavasszal kötött megállapodást 471 kis- és 26 nagytermelővel, 17-18 ezer forintos tonnánkénti áron 70 ezer tonna kukoricára. A lekötött kukoricamennyiséget a cég előre értékesítette az Agrograin részére, amely ugyancsak szerzett további vevőket.
A gazdákkal kötött szerződés nem termeltetési, hanem adásvételi szerződés, ezért a teljesítésnél magasabb piaci árakra vagy időjárási viszonyokra való hivatkozás nélkül, a gazdáknak a megállapodásban foglaltak szerint kell árut szolgáltatniuk -- hangsúlyozta az elnök.
Ezzel szemben a gazdák többsége az aszályt okolva nem teljesített a szerződés szerint. A Békési Gabona Rt. a megállapodott mennyiség 15 százalékát, 10 ezer tonna kukoricát kapott meg. A társaság így képtelen az előre értékesített kukoricamennyiséget az Agrograinnek leszállítani -- mutatott rá az elnök. Hozzátette: az Agrograin ezt követően 30 ezer tonnára módosította a két társaság között megkötött szerződést, azonban így is 20 ezer tonna kukorica piaci felvásárlására szorulnak.
A gazdák 30-40 százaléka a jobb ár reményében (a takarmánykukorica ára ugyanis a rossz termés miatt 30 ezer forint fölé emelkedett) letagadta terményét -- jelezte az elnök. Kiemelte: cégük jogi útra tereli az ügyet, eddig 150-200 gazda ellen indítottak pert. A jövőben sehol az országban nem köt az Agrograin előszerződést -- mondta Vermes András.