A külügyminiszterek után immár az agrártárcák vezetői (egy kivétellel) is elfogadták a brüsszeli bizottság által javasolt új, átmeneti vegyes -- kvótákon és vámtarifákon alapuló -- banánimportrendet. (Azért átmenti, mert 2006-tól már csak tarifák lesznek.) A módosítás leglényegesebb pontja az, hogy az importengedélyek kiadásánál az "elsőnek érkezőt kell először kiszolgálni" (first come first served) elvet érvényesül a jövőben. Tehát az engedélyeket csak akkor adják ki, amikor a szóban forgó banánszállítmány már megérkezett a kikötőbe -- jelentette a Reuters.
A kereskedők kétféle kvótából részesedhetnek érkezési sorrendben. A fő -- mintegy évi 2,5 millió tonnás -- kvóta mindenki számára hozzáférhető lesz, és tonnánként 75 eurós illeték terheli. A másik kvótán belül az ACP-banán szállítói 300 eurós kedvezményt kapnak a mindenkori vámból.
A jelenlegi rendszerben az afrikai, karibi és csendes-óceáni (ACP) országok -- többségükben volt francia és brit gyarmatok -- nemcsak a vámolási, hanem az engedélyezési gyakorlatot illetően is előnyt élveznek az amerikai nagy banánszállítókkal szemben. A latin-amerikaiak és mindenekelőtt a nagy kereskedőtársaságai (Chiquita, Dole) révén érdekelt USA nyomására a WTO elítélte a kivételezést, és tavaly áldását adta arra, hogy Washington összesen évi 191 millió dolláros büntetővámmal sújtson egy sor EU-beli exportterméket. Ez utóbbi azután nyomatékot adott az olcsó "dollárbanán" bevitelét korlátozó rendszerrel régóta elégedetlen EU-beli ellenzék, mindenekelőtt Németország sürgetésének, és Brüsszel kompromisszumos javaslatot dolgozott ki. A mostani gyakorlat fenntartásában érdekeltek közül Francia- és Spanyolország is végre beadta a derekát, egyedül a terv hatékonyságát továbbra is vitató Nagy-Britannia minisztere tagadta meg az aláírást. Kétkedését megerősíti egy korábbi -- a liberalizálás mértékével elégedetlen -- washingtoni nyilatkozat. Brüsszel szerint viszont a változtatás mindenképp jogcímet ad arra, hogy a WTO-nál kérjék az USA-szankciók feloldását.