Minden eddiginél nagyobb oroszországi forgalommal számol 2001-ben a Graboplast Rt. -- jelentette ki tegnap Jancsó Péter, a társaság elnök-vezérigazgatója. A cégvezető szerint ugyanakkor a belföldi piacon jövőre nem lesz képes növelni forgalmát a Graboplast, bár eddigi piaci részesedését megőrzi. Összességében a cégcsoport tervei között mintegy 16-18 százalékos árbevétel-növekedés szerepel a következő évre vonatkozóan. Jövőre nyitnak az amerikai piac felé is.
Jancsó szerint a cég várhatóan tisztességes nyereséget érhet el 2001-ben. Az elnök-vezérigazgató legalább 5 százalékos növekedést vár az üzemi eredmény terén. Mindennek egyik feltétele a társaság most induló költségcsökkentési programja. Ez olyan lépésekkel is együtt járhat, mint a létszámleépítés, esetleg telephelyek bezárása, bár mindezek a Graboplast győri bázisait nem érintik. A tervek szerint e racionalizálási törekvéseket jövő márciusig-áprilisig megvalósítják.
Jövőre módosul a társaság irányítási struktúrája. Jancsó Péter elmondta: szétválik a stratégiával foglalkozó igazgatóság és az operatív ügyeket irányító testület. Eddig a két területet a jelenlegi vezetés tartotta kézben. Ez a lépés összefügg a Graboplast tulajdonosi szerkezetének változásával (vagyis a Wallis fő tulajdonosként való megjelenésével).