A ügyvezetője a tegnapi kereskedési naptól kezdődően bizonytalan időre megtiltotta a stoplimit- és a stoppiaci ajánlatok tételét. A stopmegbízásokat a befektetők arra használják, hogy számukra kedvezőtlen árváltozás esetén bebiztosítsák nyereségüket, vagy limitálják veszteségüket. Emelkedő piacon akkor aktiválódik a stopmegbízás, ha a piaci árszint felmegy a befektető által megadottra, csökkenés esetén pedig akkor, ha az ár ez alá süllyed. A stoplimitajánlat az aktiválódás után limitáras megbízássá válik -- például ha a piaci ár leesik 1200 forintig, 1190-es limitárú eladási megbízás lesz belőle --, a stoppiaci ajánlatból viszont piaci áras ajánlat lesz az aktiválási árszint elérésekor.
Tőzsdei körökből származó nem hivatalos információnk szerint egy rejtélyes szerdai kötés miatt került sor a stopmegbízások letiltására. A hetek óta limittel dráguló Econet-részvény piacán ugyanis ezúttal nem működött a limit, s a megengedettnél magasabb árfolyamon is született kötés a papírra. A maximum 20 százalékos elmozdulást engedélyező szabályok értelmében legfeljebb 1965 forinton születhettek üzletek. Nem tisztázott körülmények között viszont valakinek sikerült kijátszania a rendszert, és létrejött egy 50 darabos kötés 2000 forinton is. A tőzsdén azt gyanítják, hogy az ominózus kötésre stopmegbízás révén került sor, ezért döntöttek az ilyen ajánlatok bevitelének időleges tiltása mellett.
Akármilyen módon is történt az eset, ez mindenképp rávilágított a kereskedési rendszer egy apró hiányosságára. A brókerek már többször megpróbálták megtréfálni a rendszert -- eddig már mintegy tíz alkalommal érték el különböző papírok a 15, illetve 20 százalékos határt --, de ez szerdáig még egyszer sem sikerült.