BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerződne a BorsodChem és a TVK

Orosz sajtóhírek szerint 40 millió dolláros szerződést köt a napokban a jövő évi nyersanyagellátásról a BorsodChemmel és a Tiszai Vegyi Kombináttal a Lukoil ukrajnai vegyes vállalata. A TVK 30 ezer tonna etilént, a BorsodChem pedig csaknem 50 ezer tonna vinilklorid-monomert (VCM) kapna.

Az orosz Lukoil olajtársaság és az ukrán Oriana vegyiművek vegyes vállalata, a Lukor még ezen a héten mintegy 40 millió dolláros szerződést kötne a BorsodChemmel és a TVK-val. A Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap információi szerint a szerződés alapján évente csaknem 50 ezer tonna vinil-kloridot szállítanának a BorsodChemnek és 30 ezer tonna etilént a TVK-nak.
A BorsodChem már korábban jelezte, hogy tárgyalásokat kezdett a jövő évi alapanyag-ellátás biztosításáról a Lukoil Nyeftehimmel. Ez a cég a Lukoil azon leányvállalata, mely ősszel elnyerte azt a jogot, hogy vegyes vállalatot alapítson az Orianával. A BorsodChem közölte, hogy jövőre jelentős mennyiségben vásárolna VCM-et a cégcsoporttól. Tárgyalások folynak etilén vételéről is.
A BorsodChem korábban már kötött etilénszerződést a TVK-val, melynek értelmében a tiszaújvárosi társaság évente minimum 80 ezer tonna etilén leszállítását vállalta 2003-ig. A TVK ezen felül hozzájárult ahhoz, hogy csővezetékét a BorsodChem más forrásokból történő etilénbeszerzésekhez is igénybe vegye.
A most már a Lukor által üzemeltetett kalusi gyár korábban is szállított etilént a BorsodChemnek, bár ezek a szállítások meglehetősen akadozóak voltak, elsősorban azért, mert az Oriana is ellátási gondokkal küszködött. A Lukoil színre lépése viszont a tervek szerint zökkenőmentessé teheti majd az etiléntermelést. A nyersanyagot egyébként nem csak Magyarországon kívánják értékesíteni, hiszen a kalusi üzem kapacitása évente 250 ezer tonna.
Mint ismert, az Oriana privatizációja iránt korábban élénken érdeklődött a szintén orosz Szibur is, mely opcióval rendelkezik a Milford Holdingsnál lévő közel 25 százalékos BorsodChem-pakett megvásárlására. A BorsodChem vezetői tárgyalásokat folytatnak a Sziburral is, s a Vedomosztyi értesülései szerint a magyar cégek egyebek között érdekeltek lennének a Szibur üzemeiben előállított könnyű szénhidrogének, metanol és diklór-etán vásárlásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.