Tartja eddig megszerzett pozícióit az Édász Rt., a társaság várhatóan az idén is a múlt évihez hasonló eredménnyel zárja az évet -- mondta lapunknak Künszler Béla vezérigazgató a cégnek az országban elsőként megvalósított úgynevezett energiaszigete megnyitásakor. Tavaly 9,2 milliárd forint adózás előtti nyereséget mutatott fel az áramszolgáltató.
A hat megyére kiterjedő ellátási területtel bíró társaság mintegy 30-40 millió forint költséggel hozta létre a több funkciót -- a szolgáltatások mellett egyebek között kiállításokat, műszaki tanácsadást -- is felvállaló energiaszigetet, amelynek létesítését az árampiac közelgő liberalizálása is indokolta.
A nagyobb hatékonyság érdekében 2001 januárjától új szervezeti formában tevékenykedik a társaság, csökkennek a döntési, irányítási szintek, az üzemvezetőség eddigi területi szervezési elvét a regionális váltja fel. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy mindezzel nem sérül a területi jelenlétük, csupán az irányítás koncentrálódik a jelenlegi 23 üzemvezetőségről 9 régióra.
Ugyanakkor -- szintén januártól -- 220 dolgozójától, a teljes létszám mintegy 10 százalékától válik meg a cég a racionalizálás keretében. A leépítés elsősorban a gazdasági, valamint a logisztikai területet érinti.
Künszler Béla elmondta, hogy az Édász 1999-ben 11,5 milliárd forintot költött fejlesztésre, az idén 13 milliárdot, míg a tervek szerint jövőre 14,5 milliárdot fordítanak ilyen célra. E beruházások 70-80 százaléka a hálózathoz kapcsolódik.