Pénz- és tőkepiac

Több háztartási megtakarítás

A háztartások operacionális nettó finanszírozási képessége (vagyis az infláció hatásától megszűrt pénzügyi megtakarítás) a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint novemberben 41 milliárd forint volt. Ez mintegy 16 milliárddal magasabb az októberi értéknél. A legjobban a bankbetétek és a készpénz állománya növekedett, a befektetési jegyekben tartott megtakarítások összege viszont csökkent.
Az év első 11 hónapjában a háztartások operacionális nettó finanszírozási képessége 307,4 milliárd forint volt. Ez 38,4 milliárddal több, mint egy évvel korábban.
Novemberben a 28,2 milliárd forint kamatokba foglalt inflációs kompenzációval együtt a nettó finanszírozási képesség 69,2 milliárdot tett ki. A háztartások nettó pénzügyi vagyona piaci áron, az árfolyamváltozásokból -- elsősorban a részvényeken és a devizabetéteken elszenvedett árfolyamveszteségből -- adódó 57 milliárd forint átértékelődési veszteség következtében mindössze 12,2 milliárd forinttal emelkedett.
Így a nettó pénzügyi vagyon értéke november végén 5708,6 milliárd forintot tett ki. A háztartások tartozásainak értéke ekkor 709,5 milliárd volt.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek