A két évvel ezelőtt alapított japán értékpapír-piaci felügyelet történelmének eddigi legszigorúbb büntetését rótta ki tegnap. A Nomura Securities vagyonkezelési üzletágát ugyanis felszólították arra, hogy március elejéig függessze fel egyes tevékenységeit, s ez idő alatt nem köthet új szerződéseket külföldi vagyonkezelési ügyfelekkel sem.
A szankciók kiváltó oka az volt, hogy egy felügyeleti vizsgálat során kiderült, a cég két külföldi ügyfél nevében az elmúlt három év alatt mintegy 200 esetben hajtott végre részvény-adásvételi tranzakciókat. Az üzletág szabályzata viszont csak tanácsadásra adott volna engedélyt külső ügyfelek számára.
A japán felügyelet még korábban bejelentette, hogy a jövő év végéig az összes brókercégnél széles körű vizsgálatot kívánnak lebonyolítani. Az eddig megvizsgált cégek szinte mindegyike részesült valamiféle büntetésben, az utóbbi fél évben a Nomura már a nyolcadik volt a sorban.
A szigor nem csupán a helyi értékpapírcégekre, hanem a külföldiek leányvállalataira is kiterjed, közülük összesen 12 részesült szankciókban. A WestLB például négy hétig volt kénytelen szüneteltetni egyes értékpapírok kereskedését, a Merrill Lynch pedig a swappiacról volt kizárva egy hétre. Hasonló büntetéseket kapott többek között a Deutsche Bank és a Credit Lyonnais is.