A piaci ár fölött 58 százalékkal, 3,1 milliárd euróért adta el 1,8 százalékos Deutsche Telekom- (DT-) részvénycsomagját a France Telecom. A csomagot a Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) vette meg, 16,81 százalékra emelve részesedését a német távközlési vállalatban.
A két távközlési cég korábban szerzett kereszttulajdont, amikor együttműködést terveztek, ám azóta viszonyuk elhidegült. A Deutsche Telekom 1,8 százalékos France Telecom-pakettel rendelkezik, melyre a franciáknak vételi opciója van.
A France Telecom adó előtti nyereségét az üzlet 1,9 milliárd euróval növeli, amire a francia társaságnak nagy szüksége is van, hiszen ezzel csökkenthetik aggasztóan nagy hitelállományukat.
Elemzők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a KfW tulajdonnövelésével emelkedik a DT-ben az állami részvénycsomag mérete, hiszen a fejlesztési bank a német állam tulajdonában van. Az állami rész emelkedése viszont azt jelentheti, hogy tovább csökken a DT esélye az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató tervezett felvásárlására.
A Deutsche Telekom részvénye tegnap 4 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, amihez alighanem az is hozzájárult, hogy a társaság közzétette: jövőre a mobilágazat profitnövekedésére koncentrál, a T-Mobile adó, kamat és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) számottevően emelkedik majd.
Az idei év első kilenc hónapjában ugyanis a DT mobil-előfizetőinek száma 10,8 millióról 26,5 millióra emelkedett. A cég várakozásai szerint jövőre -- amikor ezek az előfizetők már csak a magas haszonkulcsú szolgáltatásokat vásárolnak majd -- az EBITDA az idei év végi átmeneti csökkenés után emelkedésnek indul majd.