A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) azonnali hatállyal visszavonta a nyáron Partner Országos Nyugdíjpénztárrá átkeresztelt Premier-kassza tevékenységi engedélyét (így az nem szolgáltathat és nem fektethet be). A felszámolás kezdő napjáig meghosszabbították a tagfelvételi zárlatot is.
Egyúttal elutasították a pénztár kezdeményezését, amellyel -- egy augusztusi közgyűlési határozat alapján -- szeptemberben Új Premier elnevezésű pénztárat hoztak létre azoknak, akik 2000-ben fizettek tagdíjat. Azokat, akik nem fizettek, viszont továbbra is a Szedlacsik Miklós elnök irányításával működő Partner kasszában tartották volna.
Az engedély visszavonásának egyik közvetlen oka: a Partner megakadályozta a felügyelet munkatársait, hogy december 6-tól újabb célellenőrzést végezhessenek a pénztárnál.
Ez a vizsgálat állapította volna meg, hogy a pénztárnál -- amelynél a PSZÁF az idén nyáron már év végéig szóló tagfelvételi zárlatot rendelt el -- végrehajtották-e azokat a felügyeleti kötelezettségeket, amelyeket korábbi felszólításra nem teljesítettek. (Ezek többsége a korábbi évek zűrzavaros adminisztrációjának, számvitelének, tagdíjelszámolásának rendbetételét írta elő.) A Partner most az ellenőrzés elhalasztását kérte, amit a hatóság nem fogadott el.
A két pénztár szétválasztásának terve, a pénztártagok tagdíjfizetés szerinti megkülönböztetése súlyosan sérti a tagok érdekeit. A tagok írásbeli belépési nyilatkozat nélkül kerülnek át az Új Premierbe, ezáltal önkényesen megfosztják őket a szabad pénztárválasztás jogától -- szögezte le többek közt határozatában a PSZÁF.
Emlékeztettek arra is: a pénztár tagdíjfelosztási mechanizmusa a multi level marketingre (mlm) épül, vagyis csak folyamatos bővülés, új tagok belépése esetén tudják finanszírozni a működési kiadásokat. A taglétszám emelkedésének elmaradása -- ami a piac telítődésével várható -- lehetetlenné teszi a pénztári működést.
Megkeresésünkre az ügy kapcsán a Partner vezetői nem kívántak reagálni. Az utolsó ismert adatok szerint a kasszának mintegy 35 ezer tagja volt, akiknek több mint fele nem fizetett (más vélemények szerint viszont nem engedték kilépni őket).