BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhan a robusta

Az export-visszatartási hírek ellenére a világpiacokon folytatódik a nyerskávéárak mélyrepülése, ami kedvez a fogyasztásnak. Az ázsiai és afrikai eredetű robusta határidős jegyzései immár 30 éves negatív rekordot döntenek. A túlkínálati nyomás legfejlebb középtávon enyhülhet.

A világ kávéfogyasztása az idén 81,2 millió zsákra bővül, meghaladva a korábbi prognózisokat. Ennek ellenére, a jelentős túlkínálat nyomán, az év végi nyerskávékészletek immár 5,2 millió zsákkal múlhatják felül az öt évvel korábbi szintjüket. Ezen belül az Európai Unió, az USA és Japán feleslegei 900 ezer, 3,7 millió, illetve 600 ezer zsákkal duzzadnak -- írja a Handelsblatt az FO Licht cég elemzőire hivatkozva.
A fogyasztás élénkülésében kétségkívül szerepet játszott a nyerskávé világpiaci árának tartós -- gyakorlatilag 1999 eleje óta tartó -- mélyrepülése is. A termelők és az exportőrök jövedelmezőségének romlása azonban a kínálat szűkítésére ösztönöz, ami előbb-utóbb (a brazil termelők szerint középtávon) a kávéárak szilárdulásához vezet. A kereslet erősödése mégis várhatóan tovább tart. Így 2005-ig 84,6 millió, 2010-ig több mint 88 millió zsákra bővülhet az importáló országok összfogyasztás.
Egyrészt legalább évi 5 százalékot meghaladóan kellene nőnie az árszintnek ahhoz, hogy érezhető hatással legyen a fogyasztásra, másrészt a jelenlegi gazdasági prognózisok az importáló országok életszínvonalának javulásával számolnak.
Ám egyelőre semmi jele az ártrend megfordulásának. A drágább arabica fajta frontjegyzése hétévi, az olcsóbb robustáé pedig új 30 éves mélypontra, immár a lélektanilag fontos, tonnánként 600 dolláros szint alá süllyedt a múlt héten.
A besszhangulatot csak fokozta az a hír, hogy Washingtonban 16 százalékkal felfelé módosították az idei brazil szüretre vonatkozó legutóbbi (év közepi) előrejelzést. Eszerint a kedvezőbbre fordult időjárás miatt Brazília mostani kávétermése elérheti a 32,6 millió zsákot. Az előző évben szüretelt mennyiséget immár 30,8 millió zsákra jelzik, ami ugyancsak 14 százalékos javulás a korábbi becsléshez képest.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.