A Graphisoft árbevétele a tavalyi évben mintegy 32 millió eurót tett ki, ami 25 százalékkal haladja meg a bázist, a növekedés 10 százaléka "organikus" (vagyis közvetlenül a Graphisoft tevékenységéből származik), 15 százaléka viszont az akvizíciók eredménye. A megvásárolt cégek nyereséget egyelőre nem termeltek, bár az egyik megvett vállalat az év végére már profitot hozott. Az árbevétel terv szerinti növekedésével nem járt együtt a csoport üzemi és nettó eredményének emelkedése, a Graphisoft operatív profitja a 2000. évben várhatóan 4,7 millió eurót tesz majd ki, ami nagyságrendileg megfelel a megelőző évinek. Előzetesen a cég mintegy 5,5 millió eurós üzemi eredménnyel számolt. A társaság profitwarningban hívta fel a befektetők figyelmét a vártnál kisebb üzemi eredményre, melyet két okkal magyaráznak.
A befektetők és elemzők számára szervezett telekonferencián a csoport elnöke, Bojár Gábor elmondta: a negyedik negyedév a vártnál gyengébben sikerült. A korábbi években ebben az időszakban a csoport eredményének mintegy harmada folyt be, ez a tavalyi évben 28,5 százalék volt. Emellett a kisebbségi részesedések átértékeléséből a csoport mintegy 900 ezer euró pénzügyi veszteséget könyvelhetett el. Bojár ugyanakkor kiemelte: az akvizíciók, 5-10 százalékos részesedésvásárlások mindegyike meghozta a várt célt, stratégiailag mindegyik sikeres volt. Ezen invesztíciók célja nem elsősorban a pénzügyi nyereség volt, hanem a Graphisoft termékeinek összekapcsolása más szoftverekkel.
A telekonferencián elhangzott: a legnagyobb csalódást a tavalyi évben a német piac jelentette, ahonnan az európai értékesítés egyharmada, az összes árbevételnek pedig rendesen 19 százaléka származik. A német építőiparban viszont dekonjunktúra figyelhető meg, így nem csupán a Graphisoft, de a konkurensek eladásai is erősen visszaestek.
Bojár hangsúlyozta azonban, hogy nem látnak okot az idei és a jövő évre vonatkozó terv módosítására, a cégcsoport továbbra is évi 20-25 százalékos árbevétel- és eredménynövekedésre számít. Az elnök azt is hozzátette: a nettó eredményt a korábbi években erősen fölfelé mozdította a forint le-, illetve a dollár felértékelődéséből származó árfolyamnyereség, számottevő pénzügyi extraprofitra a jövőben a csoport nem számít, így a nettó eredmény feltehetőleg nem haladja majd meg az üzemi eredményt.
A jelentős eséssel reagált a bejelentésre, a árfolyama megjárta a 2500 forintot is, majd pénteken 2545-ön zárt, ami budapesti bevezetése óta a Graphisoft legalacsonyabb kurzusa.