A tőzsdével ellentétben a hazai másodlagos állampapírpiacon izgalmasan zárult az év. A Pénzügyminisztérium a múlt pénteken bejelentette, hogy 0,3-ről 0,2 százalékra mérsékli a forint havi csúszó leértékelésének ütemét. A piac ezt kedvezően fogadta, de már az ezt megelőző napon jelentős hozamesés következett be. Az ötéves referenciahozam 40 bázisponttal mérséklődött, de 10 bázispont feletti csökkenést regisztráltak a hozamgörbe rövid oldalán is.
A piaci kereskedők szerint azonban a tényleges befektetői érdeklődés a nagy másodpiaci forgalom ellenére csak mérsékelt volt. A külföldi befektetők is jelent voltak, de többnyire csak az elsődleges piacon vásároltak.
A 28-i kötvényaukciókon nagy érdeklődés mutatkozott a külföldiek oldaláról, ami a hazai piaci szereplőket is vásárlásra ösztönözte.
Emiatt a 15--40 bázispontos hozamesés jelentős részét a hazai elsődleges forgalmazók vásárlásai tették ki, akik a külföldi aukciós kereslet láttán igyekeztek feltölteni portfóliójukat. Így gyakorlatilag mindent megvettek, amit valaki eladásra felkínált.
A külföldi befektetők kezében lévő állampapír-állományról a december 27-i a legfrissebb hozzáférhető adat, ami 729,2 milliárd forintot mutat. Ez még 1-2 milliárdos visszaesést jelez a december 21-i 732 milliárdos történelmi rekordhoz képest. Mivel azonban 28-i adat nem áll rendelkezésre, egyelőre csak a piaci szereplők becsléseire lehet támaszkodni a külföldiek aktivitásával kapcsolatban.
A legtöbb állampapír-kereskedő nem számít nagy januári hozamcsökkenésre, de a forint sávjának kiszélesítése várhatóan nagy mozgásokat idézne elő a piacon. A sávszélesítésre spekuláló befektetők a várható felértékelődést is számítva akár 700-800 bázispontos haszonra is szert tehetnek. A sávszélesítés ugyanis 12 hónapos horizonton 5-6 százalékpontos nominális felértékelődéssel járhat. Az MNB-ről ugyanakkor levenné a rövid oldali nyomást, és nagyobb teret biztosítana a monetáris politikának.