Az EHEP egy éve hirdetett új stratégiát, mely szerint a pénz- és tőkepiaci szereplés rovására az ingatlanbefektetési, valamint a reorganizációs tevékenység kerül előtérbe. Ehhez képest meglepőnek tekinthető az EHEP tájékoztatása, mely szerint 45,5 százalékos részesedést szerzett a közraktározásban piacvezető Hungária Rt.-ben.
A részesedést középtávú pénzügyi befektetésnek tekintjük, hiszen a közraktározási piac jó fejlődési potenciállal rendelkezik -- mondta Tölgyesi Péter, az EHEP vezérigazgatója. Az eladó a Buda-Cash Brókerház, melynek az EHEP 25,56 százalékos tulajdonosa. A Buda-Cash áprilisban szerzett tulajdont a Hungáriában, méghozzá az Agro-Cash Invest Kft. megbízásából. Az Agro-Cash Invest saját jogán 11 százalékos részesedéssel rendelkezik a Hungáriában.
Az eladás mögött jogtechnikai megfontolások is állnak, hiszen a Buda-Cash nem tarthatott hosszú távon profilidegen tulajdont -- indokolta a döntést Gyarmati János, a brókercég vezérigazgató-helyettese. A vételárról a felek nem nyilatkoztak, de a tavaly 60 millió forintos adózott eredményt elérő Hungária esetén nem valószínű a névérték alatti értékesítés. A tőkét az EHEP saját források mellett hitelből teremtette elő.
A közraktározási piacon egyébként az elmúlt időszak nem volt eseménytelen. A szegmensben az ÁTI Depo Rt. és a Concordia Rt. mellett a Hungária vezető pozícióban van. Az agrártárca felügyelete alá tartozó Concordia Rt. egyébként a közelmúltban vette meg a Hungária 13 százaléknyi részvényét. Az ügyletet bíróságon támadta meg az Agro-Cash, hivatkozva a közraktározási törvény megsértésére. A Hungária sikeresen terjeszkedik a közraktározási piacon, a terület szakértői szerint jelentős ügyfélkört -- és az ezzel járó állami szubvenciókat -- éppen az állami tulajdonú Concordiától szerzett meg.