BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelországba tart a Mol

A lengyel piacon történő megjelenést tartja az idei év egyik legfontosabb feladatának Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója. Ennek érdekében kezdtek tárgyalásokat a PKN olajtársasággal történő együttműködésről, illetve pályáznak a 240 benzinkúttal is rendelkező gdanski olajfinomító 70 százalékos tulajdonrészének megszerzésére.

A régióban egy vezető olajvállalatnak van helye, s ez elkerülhetetlenné teszi a partnerségen alapuló térségi konszolidációt -- jelentette ki Mosonyi György egy pénteki tájékoztatón. A Mol vezetői ismét emlékeztettek rá, hogy a Slovnaftban történt tulajdonszerzéssel egyelőre csak a magyar olajtársaságnak sikerült előrelépni a regionális vezető szerepért folyó versenyfutásban.
Az idén a legfontosabb feladat a lengyelországi megjelenés, amit épp a Slovnafttal folytatott együttműködés tesz kézenfekvővé, hiszen a szlovák társaság révén közelebb kerültek a térségben legnagyobbnak számító lengyel piac déli részéhez.
Három lehetőség kínálkozik a Lengyelországban való megjelenésre. Egyrészt ezt a célt szolgálják a PKN olajtársasággal az együttműködésről folyó tárgyalások, illetve ennek érdekében tettek ajánlatot a gdanski olajfinomító 70 százalékos tulajdonrészére, amivel egy 240 töltőállomásból álló hálózathoz is hozzájutnának. Harmadik lehetőségként elképzelhető a zöldmezős hálózatépítés is -- mondta Mosonyi.
A tavalyi évet értékelve Hernádi Zsolt, a társaság elnöke többek között utalt rá, hogy a magyarországi gázár az elmúlt évben történt lépések eredményeként már nemcsak a Mol ügye, annak rendezésében számos más társaság, így a gázszolgáltatók is érdekeltek lettek. Mint mondta, az igazgatóság továbbra sem minősítette az OMV 10 százalékos tulajdonszerzését a társaságban, de ezt előbb-utóbb meg kell tenniük.
Mint Mosonyi György fogalmazott, az 1999 végén meghirdetett vállalati stratégia szellemében folyik a hatékonyságjavítás, ennek részeként adták ki az Accenture tanácsadó cégnek a Mol-csoport pénzügyi és számviteli tevékenységét, amely 400 ember munkáját érinti, s a kontinensen mindenképpen úttörő lépésnek számít. A terveik szerint 2002-ig 100 millió dolláros megtakarítást hozó stratégia megvalósításában az idei kritikus év lesz a vezérigazgató szerint, aki a lengyelországi terjeszkedés mellett a petrolkémiai üzletág jövőjének meghatározását, illetve pályára állítását jelölte meg fontos feladatként.
Ugyanakkor ebben az évben már érezhető lesz a kutatási és a termelési stratégiaváltás eredménye, várhatóan az év vége felé megkezdődhet a Jukosszal közös tulajdonban lévő mező fejlesztése, miközben folytatódik a készletakvizíciós tevékenység is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.