Az állampapírpiacon kevés reakció mutatkozott Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozatára, a hozamok csak minimális mértékben emelkedtek. Mint ismert, a pénzügyminiszter kijelentette, hogy az idén nem lesz sávszélesítés, sőt jövőre sem valószínű.
Állampapír-kereskedők a forint sávjának szélesítésére spekuláló külföldi befektetők vásárlásaival magyarázzák, hogy a piacon az utóbbi hetekben jelentős hozamesés mutatkozott. A sávszélesítésre spekulálók a jelenlegi 10,5 százalék körüli egyéves hozamszint és 5,5 százalékos devizahitel-kamatok mellett fél év alatt -- a csúszó leértékelés ismert ütemét beleszámítva -- kamatkülönbözetként 2 százalékos nyereséget érhetnek el. Számos elemző azonban úgy vélekedett, hogy a sávszélesítésre még akár az első fél évben sor kerülhet, s ez lehetővé teszi majd a forint árfolyamának megugrását, hozamtöbblethez juttatva a külföldi befektetőket.
A hozamgörbe rövid oldalán még tovább csökkenhetnek az értékek, de a hosszú végén egy kisebb-nagyobb korrekcióra kell számítanunk -- mondta Szuda János, a CA IB állampapír-kereskedője. Szerinte a mai MNB-kötvényaukció és a holnap napvilágra kerülő decemberi inflációs adat tükrében lehet majd jóval biztosabb képet kialakítani a hozamok várható alakulásáról.
Jelenleg meglehetősen furcsán árazza a piac a rövid papírokat. Az egyéves forward kamatláb 9,9 százalék körül mozog, ami jelentősen alulmúlja a tizenkét hónapos diszkontkincstárjegy 10,53 százalékos hozamát. Mindez egy elég agresszív kamatcsökkentési várakozást tükröz, ami akár 150 bázispont is lehet. A piacot az utóbbi napokban erőteljes többletlikviditás jellemezte, ami főként az áfa-visszatérítésekkel és a 2001/G lejáratával magyarázható.
Varga Mihály nyilatkozata mindenesetre a spekulánsok elkedvetlenítésére várhatóan elegendő lesz -- vélik többen. Szakértők szerint egyébként Varga aligha mondhatott volna mást, hiszen előre bejelentett sávszélesítés szóba sem jöhet. Ez esetben ugyanis arbitrázsra nyílna lehetőség.