A korábban vártnál jóval csekélyebb bevételhez juthat a France Telecom a tulajdonában lévő Orange mobilszolgáltató tőzsdére viteléből. Európa második legnagyobb mobilcégének részvényeit mától jegyezhetik a befektetők, a kibocsátási árfolyam pedig a 11,50 és 13,50 euró közötti sávban lesz. Ez a sáv az elemzői várakozások legalján helyezkedik el.
A veszteséges Orange piaci értéke ezek után még a legoptimálisabb forgatókönyv mellett is csak 65 milliárd euróra tehető, holott a France Telecom fél évvel korábban még 150 milliárd euróra tartotta a céget. A kibocsátás egyik szervezője, a Societe Generale pedig a napokban is 75 milliárd euróról beszélt.
Az elemzők máris egyetértenek abban, hogy az idén még hátralévő mobilcéges kibocsátásokra vonatkozó várakozásokat is alaposan vissza kell fogni. Így valószínűleg a holland Royal KPN mobilüzletágának és a British Telecommunications mobilcégének a piacra dobása is kevesebb pénzt hoz majd az anyavállalatoknak -- írja a Bloomberg.
Az átlagosnál nagyobb piaci bizonytalanságot jól jellemzi, hogy tegnap egy másik nyilvános kibocsátás ársávját is a várakozásoknál alacsonyabban hirdették meg. A Deutsche Börse papírjait a befektetők szintén mától jegyezhetik, s a végső ár itt 285 és 335 euró között lesz, ami 10-15 százalékkal marad el a korábban várttól.
A tranzakcióból így 984 millió euró folyhat be, a frankfurti tőzsdét üzemeltető társaság piaci értékét 3,4 milliárd euróra téve. Ez még mindig viszonylag magasnak számít, hiszen a londoni tőzsdét üzemeltető LSE piaci értéke csupán egymilliárd euró, pedig ott kétszer akkora -- háromezer milliárd euró -- a bevezetett társaságok összesített kapitalizációja, mint Frankfurtban. A Deutsche Börse részvényeivel február 5-én indulhat meg a kereskedés Frankfurtban.
A második legnagyobb európai tőzsde, a 2,6 ezer milliárd eurós forgalmazotti kapitalizációval rendelkező Euronext egyébként még az év vége előtt szintén saját papírjai tőzsdei bevezetésére készül. Az Euronext vezetői éppen tegnap jelentették be, hogy a kibocsátás főszervezőivé az ABN Amro Rothschildot és a BNP Paribas-t választották ki.