BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részvénykönyvben az MDM Bank is

Bejegyezték a BorsodChem részvénykönyvébe a moszkvai MDM Bank 8,15 százalékos tulajdoni hányadát. Ezzel megnőtt a valószínűsége, hogy a január 24-re összehívott rendkívüli közgyűlésen már az MDM Bank is szavazni fog. A piacon attól tartanak, hogy az orosz befektetők keresztülviszik a menedzsment leváltását.

A BorsodChem tegnap bejelentette, hogy a moszkvai MDM Bank az alapszabálynak megfelelő részvénykönyvi bejegyzési kérelmet juttatott el a társasághoz január 5-én. Ennek nyomán január 8-án bejegyezték az orosz befektető 8,15 százalékos részvénycsomagját.
A részvénykönyvi bejegyzés nyomán megnőtt a valószínűsége, hogy az MDM Bank is szavazni fog a BorsodChem január 24-re összehívott rendkívüli közgyűlésén. Mint ismert, a pénzintézetet nem regisztrálták a november 24-én tartott közgyűlésen, mivel ekkor még nem volt bejegyezve a tulajdoni hányada.
Elemzők szerint ezzel megnőtt annak az esélye, hogy a Gazprom közeli cégek keresztülviszik a BorsodChem menedzsmentjének leváltását. Az erre vonatkozó javaslatot a napirendi pontok közé még a Milford Holdings vetette fel, amelynek 24,8 százalékos pakettje időközben a Sziburhoz került. A Szibur vezetője azonban szintén jelezte elégedetlenségét a BorsodChem menedzsementjével szemben.
Az MDM Banknál lévő 8,15 százalékos pakett nagy része még novemberben került -- információink szerint az Általános Értékforgalmi Banktól -- a moszkvai pénzintézet kezébe. A bank vezetői később maguk is elismerték, hogy a Gazprom ösztönzésére vettek BorsodChem-részvényeket, mivel egyetértenek az orosz gázóriásnak a magyar vegyipari céggel kapcsolatos terveivel.
Moszkvai sajtóhírek szerint a banknál arról is beszámoltak, hogy a BorsodChemben 16,06 százalékkal rendelkező CE Oil & Gas, valamint tulajdonosa, a 0,8 százalékot birtokló Vienna Capital Partners szintén a Gazprom érdekében vásárolt részvényeket. A két osztrák cég viszont cáfolta, hogy orosz kapcsolataik lennének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.