A BorsodChem tegnap bejelentette, hogy a moszkvai MDM Bank az alapszabálynak megfelelő részvénykönyvi bejegyzési kérelmet juttatott el a társasághoz január 5-én. Ennek nyomán január 8-án bejegyezték az orosz befektető 8,15 százalékos részvénycsomagját.
A részvénykönyvi bejegyzés nyomán megnőtt a valószínűsége, hogy az MDM Bank is szavazni fog a BorsodChem január 24-re összehívott rendkívüli közgyűlésén. Mint ismert, a pénzintézetet nem regisztrálták a november 24-én tartott közgyűlésen, mivel ekkor még nem volt bejegyezve a tulajdoni hányada.
Elemzők szerint ezzel megnőtt annak az esélye, hogy a Gazprom közeli cégek keresztülviszik a BorsodChem menedzsmentjének leváltását. Az erre vonatkozó javaslatot a napirendi pontok közé még a Milford Holdings vetette fel, amelynek 24,8 százalékos pakettje időközben a Sziburhoz került. A Szibur vezetője azonban szintén jelezte elégedetlenségét a BorsodChem menedzsementjével szemben.
Az MDM Banknál lévő 8,15 százalékos pakett nagy része még novemberben került -- információink szerint az Általános Értékforgalmi Banktól -- a moszkvai pénzintézet kezébe. A bank vezetői később maguk is elismerték, hogy a Gazprom ösztönzésére vettek BorsodChem-részvényeket, mivel egyetértenek az orosz gázóriásnak a magyar vegyipari céggel kapcsolatos terveivel.
Moszkvai sajtóhírek szerint a banknál arról is beszámoltak, hogy a BorsodChemben 16,06 százalékkal rendelkező CE Oil & Gas, valamint tulajdonosa, a 0,8 százalékot birtokló Vienna Capital Partners szintén a Gazprom érdekében vásárolt részvényeket. A két osztrák cég viszont cáfolta, hogy orosz kapcsolataik lennének.