A felügyelet jóváhagyta, hogy az MKB növelje részesedését a horvátországi Convest Bankában. A zágrábi székhelyű pénzintézetben az MKB 1998 óta 66,67 százalékos többségi tulajdonos (a társaság a konszolidált vállalkozások között van). A Convest Banka tevékenységének egyik fő célja az MKB-ügyfelek horvátországi üzleteinek támogatása, a magyar--horvát gazdasági kapcsolatok élénkítése -- olvasható a külkereskedelmi bank éves jelentéseiben.
A mostani 33 százalékos tulajdonszerzés egy korábban lekötött opciós lehetőség lehívása volt, amire most adódott lehetőség. Az eladó a Convest másik tulajdonosának számító horvát magánszemély volt, a vételár nem publikus -- nyilatkozta Döbörhegyi Éva, az MKB főosztályvezető-helyettese. A külkereskedelmi bank horvátországi üzleti stratégiája változatlan.
A zágrábi cég mellett a másik külföldi érdekeltség a prágai Interbanka, amelyben az MKB 1997 óta 33 százalékos részvényes. A magyarországi bank fő tulajdonosának, a Bayerische Landesbank Girozentrale-nak emellett 59, a BAWAG-nak pedig 8 százaléknyi részvényhányada van az elsősorban a vállalati, intézményi és privát ügyfelek kiszolgálására koncentráló cseh cégben.
Mind a Convest, mind az Interbanka célja a középbanki méret elérése az adott piacokon. Az MKB e befektetések mellett 100 százalékos részvényes a svájci Centropa Finanz AG holdingban. A társaság emellett (részben saját tulajdonosaival együtt) képviseletet működtet Pozsonyban, Bukarestben és Ljubljanában.