A Eastbrokers-csoportot régi üzleti kapcsolat fűzi a takarékszövetkezeti szektorhoz, ezért az Első Magyar Takarékszövetkezeti Alap későbbi forgalmazásába az Eastbrokers Befektetési Rt. ügynökeként minél több ilyen pénzintézetet szeretnénk bevonni -- mondta Kovács Szilárd, az Eastbrokers Alapkezelő vezérigazgatója.
Az új alap jegyzési eljárására január 23--25. között kerül sor, s bár formális garanciavállalás nincs, az alap indítása biztosra vehető. A konstrukció vegyes instrumentumként fog működni. A portfólióban nagyobb részt tesznek majd ki az állampapírok, az alapkezelő stratégiája szerint részvények vásárlására esetileg, legalább féléves időtávra kerül sor. Várakozásaik szerint így stabilan az állampapírhozamok feletti teljesítményt érhetnek el.
A kezelési szabályzat lehetővé teszi külföldi értékpapírok vásárlását is, erre azonban csak akkor kerül sor, ha az alap tőkemérete megfelelően növekszik. Az Első Magyar Takarékszövetkezeti Alap egyébként az Eastbrokers második terméke. A tavaly novemberben nyilvántartásba vett Eastbrokers Pénzpiaci a várakozások felett teljesített, nettó eszközértéke a 100 millió forintos induló saját tőkéről mára 550 millióra nőtt.
A vegyes alap alapkezelési díja maximum 2 százalék lesz, de ez magában foglalja a letétkezelő Credit Lyonnais Bank díját és a könyvelési költségeket is. A befektetőket váltáskor nem terheli jutalék, a visszaváltási díj maximum 2 százalék, de ettől a forgalmazó kedvezőbb kondíciókat is megállapíthat.