Többségében a legnagyobb cégei produkálták a legkiábrándítóbb eredményeket tavaly. Ezt jól mutatja, hogy a BUX kosarában szereplő társaságok adózott nyeresége egy év alatt közel 16,7 milliárd forinttal csökkent, amennyiben viszont az eredményromlást a kosárban képviselt súllyal korrigáljuk, akkor a profitcsökkenés meghaladja a 28 milliárd forintot.
A BUX-cégek viszont igen jól teljesítettek az árbevétel terén, itt 650 milliárd forintos, vagyis mintegy 36 százalékos növekmény mutatkozott. A többlet közel felét a Mol mondhatja magáénak, az eredménycsökkenésből viszont éppen az olajcég veszi ki részét a legnagyobb mértékben. (Igaz, a 117 milliárdos gázveszteségről azonban a társaság tehet a legkevésbé.)
Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) alapján a jelenlegi árszinten egyáltalán nem minősíthető a részvények döntő többsége olcsónak, bár kétségkívül jelentősen módosíthatják a képet a jövőbeli profitnövekedésre vonatkozó várakozások. Az évek óta számottevő bővülést produkáló OTP, az utóbbi időszakban a tőzsdén jelentősen leértékelődő NABI, valamint a Danubius és a BorsodChem fundamentális szempontból mindenesetre alulértékeltnek tartható. A bankrészvény esetében azonban komoly kockázati tényezőt jelent a Postabank-üzlet és az esetleges további akvizíciók időleges profitcsökkentő hatása, a BorsodChemet pedig a nem tisztázott kilétű új tulajdonosok hatalomátvétele és az idei gyenge növekedési kilátások miatt bünteti a piac. A kedvező árfolyamon forgó másodvonalbeli cégekkel kapcsolatban az elemzők csekély likviditásuk miatt szkeptikusak, a külföldi nagybefektetők az utóbbi hónapokban óvakodni látszanak a magyar tőzsde közepes méretű cégeitől.
A társaságok egy része viszont igencsak drágán forog a parketten tavalyi eredményeihez mérten. Közéjük sorolható elsősorban az Antenna Hungária és a TVK, bár utóbbinál egyszeri tételek rontották jelentős mértékben a számokat. A Matáv -- a vártnál meredekebb nyereségcsökkenés nyomán -- még a jelenlegi, meglehetősen nyomottnak tartott árszinten is 15 és 20 közötti P/E hányadost mondhat a magáénak, ami a növekedési kilátások drasztikus romlása miatt nem mutat jelentős alulértékeltségre. (Emellett azt bizonyítja, hogy a papír tavalyi árzuhanása fundamentálisan teljesen megalapozott volt.) A gázüzletág veszteségei miatt szenvedő Mol 20 fölötti hányadossal forog, ami viszont egy kedvező fordulat esetén azonnal olcsóvá varázsolhatja a papírt.
A viszonylag alacsony P/E mutatót, ám gyenge profitnövekedést felmutató cégek közé sorolható a Démász és a Pick. Elvileg vonzó célpont lehetne a Graboplast is, de a cég nyereségének jelentős növekedése jórészt szintén egyszeri tételeknek volt köszönhető.