A PC-gyártók platina iránti keresletének lendületét még a nemesfém elmúlt hónapokbeli erős drágulása sem lohasztotta le. Tavaly a merevlemezek gyártásához már mintegy 300 ezer uncia platinát használtak fel, nagyjából 50 ezerrel többet, mint 1998-ban -- jelentette a Reuters a Johnson Matthey társaság becslésére hivatkozva. Más megközelítéssel: a múlt évben készült merevlemezeknek már 90 százaléka tartalmazott platinát, míg egy évvel korábban csak 50 százaléka.
Ez a növekvő trend várhatóan egészen 2002-ig folytatódik, amikor a számítógépméretek csökkenése valószínűleg olyan fokot ér el, ami már a felhasznált platina mennyiségére is kihat. Hosszabb távon a másik piackorlátozó tényező lehet az adattárolási technológia fejlődése, azaz a holografikus módszer gyakorlati bevezetése.
Egyelőre azonban a merevlemezek még verhetetlenek az adattárolásban, és ezért a PC-gyártók platinaéhsége a magas árszint ellenére tovább erősödik. A platina hozzáadásával ugyanis lényegesen javítható a lemezeket bevonó kobaltötvözetek mágnesessége, és ezzel a tárolt adatok sűrűsége, valamint hozzáférési sebessége.
A platina iránt -- a testvérfém palládium árainak még magasabbra szökellésével és a tehergépkocsik környezeti normáinak szigorodásával -- erősen megnőtt az autókatalizátor-gyártók igénye is, amely a tavalyi 5,69 millió unciás összkeresletben a második helyet foglalta el az ékszerészek mögött.
A világkínálat mintegy 20 százalékát Oroszország szállításainak elmúlt évekbeli akadozása mellett a növekvő kereslet is közrejátszott abban, hogy januárban 13 éves csúcsot -- troy unciánként 645 dollárt -- ért el a platina londoni jegyzése. Az elmúlt év második felében is 587 dollár volt az átlagár -- jelentette a Bloomberg --, ami 49 százalékos drágulás 1999 azonos időszakához képest.
A PGM-fémcsoport (platina, palládium, ródium) árai mindazonáltal hamarosan csökkenhetnek, ha Putyin orosz elnök a következő hetekben valóban aláírja az idei exportkvótákról szóló rendeletet, mint azt a helyi nemesfém- és drágakőkészleteket felügyelő Gohran vezetői remélik. (A kvóták alapján szerezhetők be a kiszállításhoz szükséges engedélyek.) Ám az aláírás közelségét illetően továbbra is szkeptikus a -- palládiumból már tízéves kvótával bíró -- Norilszk Nikkel társaság, a legnagyobb orosz PGM-termelő.