Információnk szerint az ABN Amro Magyar Élet- és Nyugdíjbiztosító (Mébit) Rt. értékesítési pályázatára a hétfői határidő lejártáig mások mellett az Axa Colonia, az ÁB-Aegon, a Hungária és a Winterthur adott be előzetes árajánlatot.
A nagyobb hazai biztosítók közül bizonyosan nem pályázott a Generali-Providencia, az OTP-Garancia és az Ahico sem, bár egy részük előzetesen elkérte az ügyletnél bábáskodó PricewaterhouseCooperstől a Mébitre vonatkozó információs anyagot. Nincs a jelentkezők sorában a Citibank sem.
Úgy tudni, a pályázók között van még egy francia tulajdonban lévő itthoni cég is. Kérdésünkre a francia Groupama International által birtokolt Európa-GAN-nál viszont egyelőre nem erősítették meg, hogy ők érdeklődnének.
Mint emlékezetes, a Groupama nemrég bejelentette: jelentős, többmilliárdos tőkeinjekciót ad magyarországi érdekeltségének. Az Európa-GAN azonban egyelőre csak néhány száz milliónyi friss tőkét kapott.
Korábbi sajtóhírek szerint a külföldi érdeklődők közt még egy vagy több amerikai pénzügyi befektető, továbbá a Prudential, az osztrák Uniqua, esetleg az orosz Gazprom-csoport lehet.
Az árajánlatok értékelése után az ABN Amro értékesítési csoportja a kiválasztott 3-5 pályázóval kezdi meg a konkrét tárgyalásokat. E társaságokat engedik majd be a részletes céginformációkat tartalmazó adatszobába. Az eredményhirdetést március 20-a tájára ígérik.
A Mébit reális vételáráról az érdekeltek eltérő adatokat szivárogtatnak ki. Egyesek szerint a társaság 10 milliárd forintot érhet, a portfólió mellett a "beágyazott értéket" (például a menedzsment tudását) is figyelembe vevők viszont akár 20 milliárd forintot is elképzelhetőnek tartanak.
A csak életbiztosításokkal foglalkozó Mébit tavaly 8,05 milliárd forint díjbevétellel zárt, ami az átlagot messze meghaladó, 150 százalékos bővülést jelent. Ezzel a cég feljött az életpiaci rangsor ötödik helyére 4,53 százalékos részesedéssel. A unit-linked módozatokból 6,87 milliárd (ezen belül az egyszeri díjas termékekből 3,02 milliárd) forint folyt be.