Az Európa Ingatlanbefektetési Alap a tőke- és az ingatlanpiaci szakértelem összefogását igyekszik gyümölcsöztetni -- hangzott el az Európa Alapkezelő tegnapi sajtótájékoztatóján. A Biggeorge''s Enterprises Kft. és Forgó Ferenc, a Budapest Alapkezelő egykori vezérigazgatója által 50-50 százalékban tulajdonolt társaság első konstrukciója 522 millió forintos induló saját tőkét ért el.
A forgalmazás legkésőbb március 19-én indul, a főforgalmazó a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt. lesz. Emellett tagja a disztribúciós körnek a CA IB, a Concorde, az Erste, az Eastbrokers és az IE-New York Broker is.
Az alap tervezett portfóliójában 25-25 százalékkal részesednek majd az iroda- és ipari ingatlanok -- mondta Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge''s Enterprises ügyvezetője. Az irodákon belül a B kategóriás típust preferálják, ahol megfelelő bérlőkiválasztással jelenleg 13-14 százalékos hozam érhető el. Az ipari ingatlanok közül elsősorban raktárbázisok és ipari parkok kerülhetnek a portfólióba.
Az alapot az éven túli, közepes kockázatot vállaló magán- és intézményi befektetőknek ajánljuk -- hangsúlyozta Forgó Ferenc. Utóbbiak között az önálló ingatlankezelésre nem vállalkozó nyugdíjpénztárak, biztosítók és vagyonkezelők jöhetnek szóba.
A tőkenövekményét negyedévente felosztó Európa befektetési jegyeinek váltásakor, illetve visszaváltásakor fix 500 forintos a forgalmazási jutalék, bár éven belüli eladásnál 2 százalék. Az alapkezelő díja az állampapíreszközök után 1,8, az ingatlanportfólió után 2,9 százalék. Az inagtlanértékelő feladatokat az Arthur Andersen Kft. látja el, a letétkezelő a Raiffeisen Bank lesz.