A február közepén kiadott gyorsjelentésben szereplő 3,86 milliárd forint helyett csak 1,45 milliárd forintos profittal zárta a tavalyi évet a TVK -- jelentette be a társaság. Az auditált beszámoló ugyanis több tételnél is kedvezőtlenül változott az előzetes adatokhoz képest.
Az elszámolt értékvesztés a műanyag-feldolgozó leányvállalatoknál mintegy másfél milliárd forinttal lett magasabb. Több mint egymilliárdos kiesést jelent továbbá, hogy a korábbi 100 százalékos helyett már csak 50 százalékos adókedvezménnyel számoltak az auditált beszámoló elkészítésénél. Utóbbira azért volt szükség, mert a társasági adóra vonatkozó beruházási adókedvezmények igénybevételét illetően ellentmondásos jogértelmezések merültek fel.
A TVK ezeken felül céltartalékot képzett a romániai Plastico leányvállalatnak 1998-ban nyújtott hitelre. Mint ismert, a társaság a második negyedév során tervezi aláírni a szerződést a Plastico eladásáról.
A tiszaújvárosi cég április 20-ra hívta össze rendes évi közgyűlését, melyen többek között döntenek az osztalékfizetésről. Az elemzők valószínűnek tartják, hogy az előző években fizetett viszonylag magas osztalék megismétlése aligha várható, hiszen a teljes tavalyi eredmény kifizetése is alig 50 forintot jelentene papíronként.
A részvényeseknek kell majd jóváhagyniuk a jegyzett tőke mintegy 400 millió forintos csökkentését is, ami az örökösöktől és a társaságtól kilépett munkavállalóktól visszavásárolt részvények bevonásának a következménye. Napirenden szerepel az alapszabály módosítása, illetve az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetételének módosítása is.