Chicagóban a helyi terméskilátások javulása gyorsan véget vetett a búzaárak háromnapos erősödésének. A májusi jegyzések így is kissé magasabban zárultak az előző hét végi, de 8 százalékkal alacsonyabban a március közepi szintnél. A kukorica vetésének viszont nem kedvez az USA-beli időjárás. Ez, valamint az előző héten megháromszorozódott export 3,4 százalékkal drágította a tengerit.
A fogyasztói készletek felduzzadása, a bőnek ígérkező új brazil termés, a dollár erős árfolyama, valamint az exportvisszatartással kapcsolatos kétségek újabb lejtőre taszították a kávéárakat. New Yorkban nyolc év közeli mélyponton -- tonnánként 1272 dolláron -- landolt a májusi szállítású kávé ára. Ez már csaknem kétezer dollárral kevesebb, mint az 1999 második felében, a mélyrepülés kezdete előtt elért jegyzési árfolyam.
Májusban kezdődik az új brazil szüret, amely összesen 34 millió zsák kávét eredményezhet, ez a világkínálat mintegy harmada. Ugyanakkor finanszírozási nehézségek miatt zátonyra futhat a termelő országok többsége által tavaly ősszel kezdett nagyszabású export-visszatartási program.
Az elefántcsontparti terméskilátások javulása a kakaóárak lendületét is megállította, amelyek ötheti csúcsot követően már lényegesen csökkentek, New Yorkban közel 6 százalékkal. Ugyanott a nyerscukor ára már több mint 5 százalékkal duzzadt nagyobb kínai vásárlásokkal kapcsolatos spekulációk nyomán.
Az energiapiacok is újra szilárdulni kezdtek. Az USA benzinkészletei ugyanis számottevően apadtak az előző héten, és már 5 százalékkal elmaradnak az egy évvel korábbi szintjüktől. A nyári fogyasztási főidényben várható benzinszűke New Yorkban öthavi csúcsra lódította a májusi jegyzésű benzin árát, és közel 80 centtel drágult a nyersolaj is. Ám az árralit a földgáz nyerte, több mint 7 százalékos heti növekedéssel. Ez utóbbiból szintén a vártnál jobban csökkentek az amerikai készletek.
A korábban teljes letargiába süllyedt színesfémpiacok egy része megélénkült, kivált a nikkelé. Ez utóbbi tonnája több mint 300 dollárral drágult, miután az egyik vezető termelő, az orosz Norilszk Nikkel erőteljes termeléscsökkentést helyezett kilátásba. Ugyanakkor -- az USA-beli építő- és feldolgozóipari kereslet gyengülésével -- a rézárak tovább csúsztak a lejtőn, immár egyéves mélypontra süllyedve.