A Démász a magyar számviteli szabályok szerint a tavalyi évben 5,84 milliárd forintos auditált adózott eredményt ért el. A társaság igazgatósága és felügyelőbizottsága a profit 90 százalékának osztalékként történő kifizetésére tesz javaslatot az április 26-i évi rendes közgyűlésen.
Ez részvényenként bruttó 1420 forintot jelent, így a cég történetében az eddigi legnagyobb tőkejövedelemhez juttatja tulajdonosait. A cégcsoport konszolidált eredménye egyébként 5,45 milliárd forintot tett ki.
A szegedi áramszolgáltató már a tavalyi gyorsjelentés közzétételéhez fűzött vezetői beszámolóban jelezte, hogy a nemzetközi számviteli szabvány (IAS) szerint készített eredménykimutatásban szereplő 5,45 milliárd forintos profitnál nagyobb nem konszolidált adózott eredményre lehet számítani a magyar számviteli szabályok szerinti kimutatásban. Ezzel egyidejűleg arra is ígéretet tettek, hogy nem kívánnak változtatni a korábbi osztalékpolitikán. A 90 százalékos osztalékalap valóban megfelel az előző év gyakorlatának.
A Démász egyébként hónapok óta folytatja a sajátrészvény-vásárlási akcióját, mára ez a mennyiség az alaptőke öt százalékát teszi ki. Az akcióra kifejezetten befektetési célzattal került sor, ami olyan "jól" sikerült, hogy az árfolyam azóta többször is a névérték alá került. A saját részvények utáni osztalék egyébként 270 millió forinttal fogja javítani a cég pénzügyi eredményét.