Akár a Pick-részvények tőzsdei értékpapírlistáról való törlését is maga után vonhatja az Arago által elfogadott Pick alapszabály-módosítás. A húsipari csoport főrészvényese ugyanis a társaság tegnapi közgyűlésén arról határozott, hogy csak olyan tulajdonosok számára biztosít szavazati jogot, akiket a közgyűlést 60 nappal megelőzően a részvénykönyvbe bejegyeztek.
Az elfogadott napirendi pont ellenkezik a BÉT bevezetési és forgalombantartási szabályzatával, mely úgy rendelkezik, hogy a tulajdonosi megfeleltetésnek a plénum összehívását megelőző 5-10 nappal kell megtörténnie. A tőzsde a közgyűlés előtt eljuttatta álláspontját a Picknek és az Aragónak is, ám a kérdéses pontot nem törölték. Az eseményen felszólalt Szendrei Csaba, a BÉT kibocsátási osztályának vezetője is, aki hiába kérte a részvényeseket, hogy ne szavazzák meg a kérdéses napirendi pontot. Szendrei szerint ugyanis túl azon, hogy az alapszabály-módosítás ellenkezik a tőzsdei szabályokkal, a részvényesi értéknek sem tesz jót. Ezzel a Pick olyan papírrá vált, melynek megvételekor a tulajdonos nem tudhatja, módjában áll-e majd élni szavazati jogával, a befektetési kedv mérséklődése pedig árfolyamcsökkenéssel járhat majd -- érvelt Szendrei.
A BÉT az elmúlt időszakban több kibocsátót is felszólított arra, hogy alapszabályát a szabályzatnak megfelelően módosítsa, amit azok rendre végre is hajtottak. Az Arago akár saját "személyében", akár érdekeltségeinél eddig is hatékonyan használta ki a szabályozási környezet ellentmondásait. Arra azonban még nem volt példa, hogy ilyen konfrontatív módon szegje meg az előírásokat. Ez a döntés figyelmeztetést, 100 ezertől egymillió forintig terjedő pénzbírságot, illetve az értékpapír törlését is maga után vonhatja.
A fenti eset egyébként a második alkalom volt, amikor a tőzsde képviselője felszólalt egy társaság közgyűlésén, az első ilyen kázus évekkel ezelőtt, a TVK közgyűlésén történt.
Csorbította a részvényesek érdekeit a közgyűlés másik döntése is, mely eltörölte a piaci tranzakciókkal 33 százalék fölé került tulajdonosok számára az előírt (90 nap forgalommal súlyozott átlagára) felett fizetendő 30 százalékos prémiumot. Az Arago lépésének két célja lehet -- vélik piaci megfigyelők. Elképzelhető, hogy az alapszabály-módosítással az esetleges ellenséges felvásárlást próbálják kivédeni. Mások szerint viszont az Arago a Pick tőzsdei kivezetésére készül, ha ugyanis végső szankcióként törölnék a papírt, a kivezetések szokásos forgatókönyve szerint kellene történnie mindennek.