A Prudential részvényeseinek legnagyobb megnyugvására az American International Group 23 milliárd dolláros ajánlatot tett az American General részvényeire. Ezáltal elképzelhetővé vált, hogy a második legnagyobb angol biztosító mégsem lép be az amerikai piacra. Az ügylet révén 12 millió amerikai ügyfélre és 120 milliárd dollárnyi kezelhető vagyonra tett volna szert a Prudential.
A brit társaság már régóta tőkehiánnyal küszködik, és az amerikai akvizícióból jelentős mennyiségű cash flow-ra számítottak, amelyből a nemzetközi terjeszkedés finanszírozását remélték megoldani. Az ügylet meghiúsulása így tehát akár kellemetlenül is érintheti a Prudentialt.
Az ajánlattételkor a biztosító részvényei esni kezdtek, mivel a piac úgy gondolta, hogy túl magas a vételár. Most ez már nem jelent problémát, sőt, ha nem jön létre az egyesülés, az American General 600 millió dolláros bánatpénzt is köteles fizetni a Prudentialnak.
Ez azonban nem oldja meg a biztosító hosszú távú gondjait. Ezért most az ázsiai terjeszkedéshez szükséges tőkét részvény- vagy kötvénykibocsátásból kell majd megoldania.
A Prudential az elmúlt öt évben 11 ázsiai országban jelent meg. Szakértők szerint a piaci reakciót látva kevés az esély arra, hogy a biztosító megemeli ajánlatát. Az eredeti ajánlat szerint ugyanis teljes mértékben részvényekkel fizettek volna az American Generalért.
A jelenlegi helyzetben azonban az átváltási arány emelése nem feltétlenül emelné az ajánlat értékét, hiszen a piac minden bizonnyal árfolyamcsökkenéssel büntetné a britek harcba szállását.