Szeptember 30-án történik meg a Bank Austria Creditanstalt (BA/CA) Hungary és a HypoVereinsbank Hungária jogi összeolvadása, és október 1-jétől indul el az új, HVB Hungária elnevezésű közös bank. Az év közbeni fúziós zárómérlegeket a harmadik negyedév végi adatok alapján készítik el -- értesült lapunk.
A két bank hálózata a megyeszékhelyeken jórészt átfedi egymást. Így információnk szerint 10-11 fiók olvad össze, de a közös bank minden nagyvárosban megtart egy egységet és az egyéb településekről sem vonul ki. Az összevonásokat ellensúlyozzák a HVB Hungária fejlesztési tervei, így -- mint közölték -- nem készülnek tömeges létszámleépítésekre.
A jogi fúzió után a két bank valamennyi módozata elérhetővé válik az összes fiókban. Az év végéig strukturálják át a termékpalettát, ahol azonos a szolgáltatás, a "színvonalasabbat" tartják meg. Az ügyfeleket hamarosan levélben tájékoztatják az egyesülésről.
Az új pénzintézet alapító okirata május végén született meg. Az akkori vagyonmérleg-tervezet szerint a közös bank 500 milliárd forint mérlegfőösszegű, 42,41 milliárdos saját tőkéjű és 24,11 milliárd forint jegyzett tőkéjű lenne. Méretét tekintve ez lesz a piac ötödik legnagyobb bankja.
A fúzió után jellegéből adódóan továbbra is önálló jogi személyként működik a HVB Jelzálogbank. Az intézmény augusztus közepén zárt körben, intézményi befektetőknek 1-1,5 milliárd forint névértékű jelzáloglevél kibocsátására készül -- erősítette meg Szikszay András, a HVB ügyvezető igazgatója. A előzetes visszajelzések alapján a befektetők a teljes volument lejegyezhetik.
A papírok ötéves futamidejűek, változó kamatozásúak lesznek. A hozam a kibocsátást megelőző 3 diszkontkincstárjegy-aukció súlyozott átlaga plusz 80 bázispont felár. A HVB az idén még egy kibocsátást tervez, vizsgálják a devizás, illetve a nyílt kibocsátás lehetőségét is.
A további kibocsátások volumene a bank -- immár 1 milliárd forintra növelt -- saját lakáshitel-portfóliójának növekedésétől függ, illetve attól, hogy a jelzálogbank mikorra tud együttműködési megállapodásokat kötni kereskedelmi bankokkal (ezek közül eddig a Takarékbank neve látott napvilágot). A HVB Jelzálogbank szándékai szerint refinanszírozási együttműködés keretében követeléseket és zálogjogot vásárolna a hitelintézetektől.
A jelzálogbank a napokban 12,75-ról 11,25 százalékra csökkenti forrásoldali kamattámogatású lakáshiteleinek kamatát, s 6,99-ról 6,5 százalék alá a kiegészítő kamattámogatásúakét -- közölte Szikszay.