A piaci várakozásokat 50 százalékkal meghaladó második negyedéves teljesítményről számolt be a NABI gyorsjelentésében. A társaság -- az előző év első hat hónapjához viszonyítva -- 173 százalékkal 4,82 millió dollárra növelte adózott eredményét. Az első negyedévhez hasonlítva még kedvezőbb a kép, a 988 millió dolláros profitot 3 hónap alatt 3,8 millióval sikerült megtoldani.
Az összehasonlítás azonban távolról sem egyszerű. A NABI két különböző eredménykimutatást tett közzé, az egyikben 161 millió dolláros árbevétel szerepel (ezt elemzi cikkünk), míg létezik egy másik is, amelyben 186 millió dollárt tett ki értékesítés.
Ez utóbbiról a NABI úgy vélte, hogy nem tükrözi maradéktalanul reálisan a cég helyzetét. A kettő közötti különbséget az amerikai piacon értékesített 79 busz adja, amely az utóbbi gyorsjelentésben szerepel.
Ráadásul az idei első féléves jelentés már az új számviteli alapelveknek megfelelően készült -- a buszok szállításkor kerülnek elszámolásra --, de a bázist képező tavalyi adatok még a másik típusú elszámolás szerint készültek.
Mindezeket figyelembe véve a társaság az első fél évben 161,4 millió dolláros árbevételt ért el, amely elsősorban a megnövekedett amerikai kiszállításokkal (19 százalékos növekedés), valamint a szervizszolgáltatásokból és pótalkatrészekből befolyt megnövekedett bevételekkel (19 millió dollár) magyarázható.
A bruttó fedezet 14,9 százalékra emelkedett a második negyedévre. A társaság üzemi eredménye pedig -- féléves szinten -- 78,4 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 31,1 százalékkal 5,74 millió dollárra nőtt.
A csoport gyenge láncszemét ezúttal az Optare jelentette, amelynél az Alero-sorozat gyártásának megindulása körüli problémák hátráltatták a céget, így annak értékesítése még az első negyedévinél is alacsonyabb volt.
A piac nem reagált különösebben a kedvező hírekre, úgy tűnik, továbbra sincs a befektetők fókuszában a NABI. A részvénytulajdonosok számára annyi kedvező vonzata azért van a gyorsjelentésnek, hogy nem nagyon várható az árfolyam csökkenése.