Meglehetősen szűkszavú féléves gyorsjelentést tett közzé a Fotex Rt. A társaság jelentése egyetlen mondat magyarázatot sem fűz az eredményekhez, ellentétben a múlt évben megszokott nagyságrendekkel, terjengősebb beszámolókkal. Igaz, már az idei első negyedévben észlelhető volt a változás, hiszen a Fotex-csoport -- kihasználva, hogy számára nem kötelező -- nem jelentetett meg negyedéves gyorsjelentést, amire tőzsdei pályafutása során még nem akadt példa.
Elég nyilvánvaló a korreláció az eredmény romlása és a tájékoztatási kedv lelohadása között. A tavaly megtorpanó internetes boom után az idén már nagy a csend a Fotexnet háza táján is.
A Fotex-csoport az idei első fél évben 26,3 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 8,7 százalékkal -- nagyjából az infláció mértékével -- haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A bruttó fedezet szintén emelkedett, igaz, csak 5 százalékkal. A működési költségek azonban ennél is nagyobb ütemben, 10,18 százalékkal 8,3 milliárd forintra emelkedtek.
Ezek hatására 763 millió forintra apadt a társaság üzemi eredménye, ami valamivel több mint 25 százalékos visszaesést jelez 2000 első fél évéhez viszonyítva. Az összképen a javuló pénzügyi eredmény -- a tavalyi 9 milliós veszteség után az idén 121,7 milliós nyereség -- szépített némileg. A Fotex-csoport 612 millió forintos adózott eredménye így csak 12 százalékos csökkenést mutat.